.
‘“We use our hands diagnostically, perceptually and therapeutically — that’s how simple and profound this is”.
– James Jealous
.
En behandling
En behandling med biodynamisk kranio sakral terapi både ligner og ligner ikke en almindelig behandling med kranio sakral terapi. Den helt store forskel ligger i, hvor aktiviteten under behandlingen kommer fra. Ved en almindelig kranio sakral terapi-behandling er behandleren som regel relativt aktiv – flytter hænderne en del gange og tester og korrigerer kraniet og resten af kroppen mærkbart.
En biodynamisk kranio sakral terapi-behandling er en smule anderledes, idet behandleren ikke længere er så tydeligt aktiv – aktiviteten er mere subtil fra behandlerens side. For en af nøglerne til en vellykket biodynamisk kranio sakral terapi-behandling er, at behandleren kan forholde sig roligt og neutralt – ikke gøre så meget fysisk med kroppen, men i stedet lytte mere til kroppens aktivitet. Denne lytten er en lytten med mine hænder – jeg mærker kroppens mange forskellige aktiviteter. Kroppen arbejder 24 timer i døgnet for at hjælpe os tilbage mod balance. Det er disse aktiviteter, som jeg mærker og som fortæller mig, hvordan kroppen fungerer lige nu.
.
Begyndelsen af behandlingen
Når klienten lægger sig på briksen, ligger vedkommende i sine autonome kompensationer. Disse kompensationer udgør alle de aktiviteter og bevægelser, som vores krop, og især det autonome nervesystem benytter for at holde os rimeligt i balance. Hvis jeg begynder min behandling med det samme, vil jeg blot møde og behandle disse kompensationer – ikke den egentlige årsag. Indenfor biodynamisk kranio sakral terapi arbejder vi med et begreb/en tilstand, som kaldes The Neutral. Denne tilstand indfinder sig naturligt, når alle ovennævnte kompensationer er klinget af – og ikke før!
.
.
Når kroppen skifter til denne neutrale tilstand, åbnes en dør til The Embryonic Forces – også kaldet The Healing Forces. Et passende dansk ord kunne være de selvregulerende kræfter – det er en funktion og mekanisme, som er helt naturlig og en fundamentalt afgørende del af vores sundhed. En forkølelse, et blåt mærke, en solskoldning og sågar den brækkede arm – alle repareres de via denne medfødte funktion, som er mejslet ind i vores dna. Så der er intet mystisk eller overnaturligt ved denne proces – den er aktiv døgnet rundt i os alle.
.
REM-stadiet under behandlingen
The Neutral er en fysiologisk tilstand, hvor kroppen ikke længere er underlagt kompensationernes aktivitet – kompensationerne er stilnet af, og kroppen er først nu klar til at aktivere de egentlige kræfter, som ligger bag kroppens naturlige heling. The Neutral er et punkt, hvor kroppen helt fysiologisk skifter til en mere homogen og ensartet tilstand. Her fungerer den nu som en helhed, hvor den tidligere med alle kompensationerne aktive var mere fragmenteret og delt.
Dette skifte til en mere ensartet sansning opleves på briksen meget lig det tidspunkt lige før søvnen indfinder sig. Man næsten svæver og tankerne fylder ikke længere hele skærmen. Det er, som om en helt anderledes verden vågner – mere flydende, afslappet og drømmeagtig. The Neutral er forudsætningen for, at kroppens egne strategier nu kan komme i spil.
.
Neurologisk set svarer The Neutral til den tilstand, som hjernen er i under REM-søvnen. Under REM, og kun under REM, er blodgennemstrømningen til hjernen homogen – alle dele af hjernen gennemstrømmes. Det er i denne fase, at hjernen regenererer og integrerer optimalt. Og det er endvidere i denne tilstand, at potentialet for heling er på sit højeste. Her er hjernen og kroppen i stand til at optage og integrere korrektioner/heling øjeblikkeligt. Og den er i stand til at gøre dette, uden først at skulle afvikle/løse de mere dysfunktionelle programmer, viser nyere forskning indenfor neurologien.
.
Behandlerens rolle
Som behandler er min vigtigste opgave at lade dette The Neutral indfinde sig, førend jeg begynder på noget andet. Dette hjælper jeg på vej ved at tillade kroppen at bevæge sig gennem alle disse kompensationer! Mine hænder hviler på kroppen og lader kroppen selv afvikle kompensationerne – kun kroppen kan dette.
Når klienten har skiftet til den neutrale tilstand, vågner de selvregulerende kræfter op af deres dvale. Dette mærkes som langsomme, langsomme bevægelser i kroppens længderetning – som om en søjle af væske rejser sig op gennem kroppen, med en cyklus på 2-3 søjler pr/min. Denne bevægelse indikerer for mig, at døren nu har åbnet sig, og kroppen er klar til at begynde den egentlige behandling – først nu!
Under selve behandlingen er mine hænder stadig meget stille – lyttende. Klientens krop tilkendegiver meget tydeligt, hvor den behøver hjælp og hvordan. Min rolle er at yde denne hjælp – ved at tillade, at kroppens egne strategier får lov at blive ført ud i livet. I biodynamisk kranio sakral terapi findes et begreb, som hedder Den Iboende Behandlingsplan.
Med dette menes, at kroppen allerede har planen klar. Den ved hvad der skal laves, hvor det skal laves, hvordan det skal laves og hvornår det skal laves. Hvis jeg kan lytte/mærke stille og præcist nok, bliver denne plan tydelig, og jeg kan nu skabe omstændighederne for, at den kan aktiveres.
.
.
Under en behandling med biodynamisk kranio sakral terapi flytter jeg i reglen hænderne mellem 5-10 gange. Jo mindre aktivitet der er fra min side, jo dybere går behandlingen. Det er, som om lag på lag afdækkes, når blot kroppen får tid og ro til at arbejde. Hvis jeg hele tiden flytter hænderne og “gør” en masse ved kroppen, kan den simpelthen ikke lave sit arbejde. Den “forstyrres” og må forholde sig til alle mine aktiviteter, hvor små de end måtte være.
.
Oplevelsen af behandlingen
De fleste af mine klienter bliver umiddelbart overraskede, når de første gang oplever en biodynamisk kranio sakral terapi-behandling. Det ligger dybt i os, at vi sidestiller aktivitet med effektivitet. Så vi tænker, at for at en behandling skal være effektiv, skal der gøres en masse. Hvad hvis det omvendte var tilfældet? At jo mindre jeg gør, jo større effekt?
Mange – ikke mindst os behandlere – taler om kroppens evne til at helbrede sig selv. Men giver vi den egentlig chancen, når vi hele tiden gør noget ved den – gør, hvad vi forestiller os, den måtte behøve? Vi taler om kroppens sundhed, alt imens vi gennemsøger den for – ubalancer! Og vi korrigerer den ved at arbejde på ubalancerne. Kan det tænkes, at hvis vi skifter fokus og centrerer behandlingen om noget velfungerende, at kroppen så selv har redskaberne og strategierne for at skabe balance?
Det er min kliniske erfaring, at kroppen absolut kan. Den kan de mest utrolige ting – hvis den får lov! De resultater, som jeg oplever med biodynamisk kranio sakral terapi, har jeg sjældent oplevet med mine andre behandlingsformer. Og det er min egentlige bevæggrund for primært at benytte biodynamisk kranio sakral terapi: Det kan være nok så elegant og fint, men den eneste bundlinje er: Hjælper jeg min klient bedre og mere sikkert end med de andre behandlingsformer, som jeg har samlet gennem årene?
.
Antal Behandlinger
Her til sidst en lille orientering ang. antal behandlinger og evaluering. Det er min anbefaling at give forløbet min. 3 behandlinger – hvis vi for alvor skal kunne vurdere, om biodynamisk kranio sakral terapi kan hjælpe. Det betyder ikke, at der i reglen går 3 behandlinger, førend ændringer mærkes – slet ikke. Langt de fleste mærker ændringer allerede efter 1-2 behandlinger, og ofte ganske markante ændringer.
Det betyder derimod, at en given tilstand kan have brug for tid og hjælp, førend den for alvor ændrer sig. Hvis en klient har haft rygsmerter i mange år, kan ryggen ikke fra den ene dag til den næste nå at ændre alle de strukturer, som er en del af tilstanden. Det kan kun foregå i et vist tempo – kroppens eget – hvis det skal være på en sikker, forsvarlig og holdbar måde.
.
Q & A
.
Q: Benytter du slet ikke dine andre fag længere?
A: Jo, det er gør jeg. Og jeg benytter min viden om kroppen og dens funktioner uafbrudt – meget af denne viden har jeg fra disse andre fag. Jeg har f.eks lært utrolig meget om de indre organers anatomi, funktion og problematikker gennem mine kurser i Organmassage. Så selv om jeg ikke længere laver Organmassage på den traditionelle måde, stammer en del af min ballast fra Organmassagen. Det samme gælder mine øvrige fag.
Jeg ”oversætter” min viden til principperne bag biodynamisk kranio sakral terapi og på den måde smelter de perfekt sammen. Det muliggør, at jeg kan arbejde meget direkte på f.eks leveren, men nu ud fra principperne fra biodynamisk kranio sakral terapi. Og præcis det samme gælde, når jeg arbejder med bindevæv, Anatomy Trains geniale linjer gennem kroppen eller kroppens position i tyngdefeltet, som faget Posturologi omhandler.
.
Q: Hvordan ved du, hvilket fag der vil være bedst til den enkelte klient?
A: I princippet kan man aldrig vide det entydigt. Det gælder for alle behandlinger og alle behandlere. Når det er sagt, er mit valg baseret på dels selvfølgelig erfaringer og dels på, hvad jeg oplever som værende mest effektivt ved en given problematik.
Jeg har arbejdet en årrække med alle mine fag og har derfor naturligvis en ret klar fornemmelse af deres virkning. Det er blevet tydeligt for mig gennem de seneste 14 år, at biodynamisk kranio sakral terapi er min hjemmebane – det er ofte med disse redskaber jeg opnår mine bedste resultater. Og som beskrevet ovenfor, kan alle mine andre fag flettes ind og benyttes med principperne fra biodynamisk kranio sakral terapi som de bærende.
.
Q: Jeg har fået Organmassage anbefalet af min diætist. Laver du traditionel Organmassage eller benytter du biodynamisk kranio sakral terapi?
A: Helt kort fortalt benytter jeg de redskaber, som jeg tror vil hjælpe dig bedst. Af og til får jeg henvendelser, hvor en klient eksplicit beder om en bestemt type behandling – det kan være netop Organmassage, Anatomy Trains eller biomekanisk KST.
I de tilfælde ser jeg det som min rolle at komme min klient i møde ved deres ønske. Så hvis vedkommende ønsker en bestemt form for behandling, vil jeg naturligvis give dem denne behandling. Hvis de er interesseret, vil jeg gerne præsentere dem for alternativer til deres forslag, men i bund og grund er det deres ønske, som er det væsentligste.
.
Q: Hvad sker der typisk efter en behandling?
A: Det er naturligvis forskelligt hver gang, men der er helt klart nogle røde tråde, som går igen. En meget typisk og rigtig, rigtig god og positiv reaktion er udtalt træthed! At klienten samme dag og ofte et par dage efter mærker en forøget træthed. Det er et rigtigt godt tegn, da det er den tydeligste indikation på, at behandlingen er i gang og derfor kræver nogle ekstra ressourcer.
Jeg plejer at sige, at den egentlige behandling sker mellem behandlingerne! Forstået således, at processen på briksen primært omhandler opstarten af behandlingen. Det er her, at ændringer og løsninger aktiveres, men deres egentlige effekt og integration sker i tiden efter behandlingen. Dette kan være rigtigt godt at vide. Det giver mulighed for, at man kan skabe de bedst mulige omstændigheder for processen, mens den står på.
Endvidere bliver det klart, at træthed ikke er en negativ reaktion, men i stedet er lovende varsel om, at noget er i gang med at ændres og bedres. Andre typiske reaktioner kan være, at nogle af ens symptomer rører på sig og mærkes anderledes. Også dette er et positivt og lovende tegn – det fortæller ligesom trætheden, at en forandringsproces er opstartet, hvilket som regel er det egentlige ønske bag impulsen til at opsøge behandling. At vi ønsker, at en given tilstand eller problematik ændres og bedres.
.
Q: Jeg er utryg ved at skulle modtage behandling. Hvad gør jeg?
A: Først har jeg lyst til at sige: Du er ikke alene om denne følelse! Hvis man har det skidt og er presset på ressourcer og kræfter, kan det føles overvældende og også utrygt at skulle indlade sig på en behandling, som kan sætte forskellige ting i bevægelse. Det er for mig en meget naturlig og forståelig reaktion. I dét lys er det vigtigt, at impulsen til at opsøge behandling kommer fra én selv – at man ikke føler sig presset eller forceret til at skulle modtage behandling.
Jeg synes det er meget væsentligt at være ærlig med denne følelse. Når du formår at sige det højt og erkende det, giver det en smule luft og ro omkring utrygheden. Den er ikke længere så farlig eller forbudt, men er nu ude i det fri. Her er de svære ting i livet altid lettere at leve med – de kan ikke på samme måde holde os i skak, hvis vi tillader dem at træde frem.
Derudover kan det være en rigtig god idé at vende netop din utryghed med behandleren. Simpelthen fortælle, hvordan du har det. Det har jeg oplevet med utroligt mange klienter og det giver altid en vis ro, når vi har talt om det sammen, Så ved vedkommende, at jeg ved besked og at jeg selvfølgelig respekterer og forholder mig til denne utryghed.
.
Q: Kan man kombinere denne form for behandling med f.eks fysioterapi eller kiropraktik?
A: Ja, det kan man sagtens. Men det er en rigtig god idé at være opmærksom på, at behandlingerne ikke ligger for tæt på hinanden. Som beskrevet i mit svar ift til reaktioner efter en behandling, sker den egentlige behandling/regulering efter selve behandlingen. Det kan derfor være væsentligt at lægge dine tider med rimelig god afstand imellem.
.
Q: Kan man modtage behandling, selv om man er på medicin?
A: Det kan man sagtens. Jeg blander mig aldrig i mine klienters medicinforbrug, da dette i mine øjne er lægens bord. Jeg kan sagtens tale med dem om det, men vil aldrig foreslå at ændre dosis eller starte hverken op- eller nedtrapning. Så kroppen kan udmærket tage imod behandlingen, selv om du er på medicin. Men medicinen kan have betydning for både reaktionen på behandlingen, og endvidere, hvor længe jeg behandler.
Kraftig medicin ændrer på godt og ondt hele kroppens funktion. Den kan hjælpe os på de utroligste måder, men medicinens bagside er som bekendt, at den ligeledes kan give os nogle ret store problemer via bivirkninger. Jeg har aldrig afstået for at behandle en klient pga deres medicin, men jeg afstemmer altid behandlingen ift medicinen – ikke mindst, hvis det er kraftig medicin eller hvis vedkommende tager flere forskellige typer medicin.
.