.
Hovedpine
En folkelidelse – kort og godt. Hovedpine er faktisk så almindelig, at vi som regel end ikke løfter et øjenbryn, når ordet nævnes – med mindre man selv har prøvet at have kronisk hovedpine! Da går det op for én, at et liv med konstante eller periodevis meget voldsomme hovedsmerter er et ganske andet liv end uden de smerter. Jeg vil i dette afsnit komme ind på de hovedpiner, som ikke hører under enten spændingshovedpine eller Hortons hovedpine.
Jeg har selv haft 2 lange perioder, hvor jeg næsten dagligt havde hovedpine. Det har givet mig en anden respekt og forståelse for, hvad det gør ved ens liv. Dette fik jeg bekræftet på et seminar med den tyske forsker Robert Schleip. Han fortalte, at deres forskning viste, at der er direkte nerveforbindelser fra vores smertereceptorer til den limbiske hjerne – altså følelseshjernen. Jeg nikkede blot, da han fortalte det. Den slags ved man udmærket godt, hvis man har haft kroniske smerter over en længere periode. Vi har ikke blot hovedpine i vores hoved – vi har hovedpine i livet!
Mange oplever, at deres hovedpine er startet efter meget abrupte belastninger. Det kan være store og små hjernerystelser, piskesmæld, fald, slag, operationer, forstuvninger, brækkede knogler, skader til ryggen, sygdomsforløb, længerevarende stress eller store følelsesmæssige belastninger/omvæltninger. Alle disse begivenheder kan starte hovedpinemønstre op.
Årsagerne
Det gælder udpræget hovedpine, at den meget ofte er – et symptom! Visse mennesker har hovedpine som følge af direkte problematikker i kraniet, sygdom eller (over)medicinering. Langt, langt de fleste har det dog som et symptom på noget andet. En væsentlig del af behandlingen er derfor at prøve at kortlægge årsagen til den enkelte hovedpine. Hvis den egentlige årsag kan findes, er det min erfaring, at hovedpinen begynder at ændres og bedres meget hurtigt.
Et aspekt af denne kortlægning inkluderer ofte andre dele af kroppen. Derfor indebærer en central del af min behandling af disse invaliderende smerter også at fokusere ud på helheden. At hjælpe helheden til at bedres. For hvis helhedens tilstand er kilden til smerterne, findes løsningen på dem naturligvis også i helheden. Jeg arbejder stadig meget ofte via kraniet/nakken med denne slags klienter. Langt størstedelen af mine klienter oplever dog, at der sker ændringer i hele kroppen under behandlingen. At det altså ikke blot sidder i nakke og hoved, men sidder i og løses via hele kroppen.
Organerne
Rigtigt, rigtigt mange hovedpiner har endvidere et meget direkte link til organernes tilstand. Deres indbyrdes balance og samarbejde er af vital betydning for vores velbefindende, og ubalancer organerne imellem er ofte et af de primære mønstre bag vores smerter – såvel kropsligt som følelsesmæssigt. Derfor er et væsentligt aspekt af en vellykket behandling en vellykket diagnosticering og det er min erfaring, at årsagerne til både migræner og hovedpiner i reglen inkluderer flere organer.
Set i dét lys kan hovedpiner og migræner være en budbringer om mere grundlæggende og alvorlige ubalancer i kroppen – det er endnu en grund til, at det er en dårlig idé kun at dæmpe symptomet med piller. Dels belaster disse piller altid kroppen yderligere og dels risikerer man at overse en langt kraftigere ubalance, der over tid kan afstedkomme egentlig sygdom.
Arvævet
Ligeledes oplever jeg tit, at såvel nyt som gammelt arvæv ligger til grund for hovedpiner – arvæv er meget, meget belastende for kroppen og tvinger den til at iværksætte en masse kompensationer, som over tid kan føre til smertetilstande langt fra selve arvævet og uden tydelig forbindelse til arvævet, tilsyneladende. Tilsyneladende, fordi mange faktisk bliver i stand til at mærke denne “usynlige” forbindelse, når deres arvæv behandles – så bliver det pludseligt tydeligt, at der er en direkte sammenhæng mellem arvævet og smerten.
.
Spændingshovedpine
Spændingshovedpine er i sit væsen en simpel hovedpine. Det betyder dog ikke, at dens påvirkning er mindre belastende. Det er den mest udbredte form for hovedpine. Årsagen er her spændinger i muskler – typisk i nakke, skuldre, kæber og muskler på selve kraniet.
Hovedpinen kan sidde forskellige steder. Nogle oplever, at de slet og ret har ondt i hovedet, mens andre har ondt i baghovedet, ondt i tindingen eller i panden. En del plages ligeledes af ondt i nakken. Dette er meget naturligt, da netop nakkespændinger er blandt de mest almindelige udløsere af spændingshovedpine.
Der findes en række følgegener ved mange af disse hovedpiner. Blandt de mest almindelige er kvalme, svimmelhed og kæbesmerter. Endvidere kan varighed og intensitet også variere meget. Nogle lever med kronisk hovedpine og har hovedpine hver dag, mens andre oplever at have hovedpine i flere dage, hvorefter det fortager sig. Hovedpinerne kan være milde og moderate, mens de i andre tilfælde er dunkende og insisterende.
.
Hortons hovedpine
Denne type hovedpine er relativt sjælden. Til gengæld er den frygtelig og meget, meget invaliderende. Den kaldes også klyngehovedpine eller cluster headache. Den er karakteristisk ved, at den optræder i anfald og altid er lokaliseret omkring det ene øje. Her vil øjet løbe og blive rødt, strukturerne omkring øjet hæver op, pupillen bliver mindre og smerterne er ekstremt voldsomme.
Man kender ikke årsagen til denne ekstreme type hovedpine og der findes heller ikke en entydig kur. Almindelig hovedpinepiller hjælper intet her, mens ren ilt og en særlig type blodtryksmedicin har vist sig at have en tydelig effekt, men udelukkende som lindrende behandling. Hvilket dog i høj grad også har sin plads med netop denne form for hovedpine.
.
Behandling hovedpine
Med ovenstående in mente kan det ikke overraske, at den endegyldige behandling til enhver type hovedpine ikke findes! Variationerne er endeløse – derfor må selve behandlingen naturligvis også variere meget. Når det er sagt, er det dog min erfaring, at langt de fleste kan hjælpes. Og for mit vedkommende er en meget vigtig brik den indledende samtale. Det er her, at mønstret bag hovedpinen kan blive tydelig.
Ofte vil der findes en række andre symptomer og efterhånden som puslespillet lægges, begynder der altid at opstå en naturlig sammenhæng mellem de forskellige symptomer. Hovedpinen kan meget vel være det mest belastende, men ofte er det konteksten, som afslører årsagen til hovedpinen. Når først mønstret bag er kortlagt, kan jeg benytte det som indgang til selve behandlingen.
Hvis mønstret f.eks peger på mavesækken som den underliggende ubalance, vil jeg i behandlingen arbejde på at forbedre mavesækkens funktion. Og det fantastiske er, at idet mavesækken begynder at tage imod behandlingen, begynder hovedpinen samtidigt at ændres og mindskes. Tilsvarende gælder det samme princip, hvis mønstret peger på arvæv, spændte muskler eller gamle hjernerystelser og piskesmæld. Når den bagvedliggende årsag adresseres, begynder hovedpinen automatisk at forsvinde.
.
.
Migræne
Migræne findes i mange afarter og symptomerne varierer tilsvarende. Nogle er relativt stilfærdige og har ikke en meget forstyrrende effekt på migrænikerens liv. Andre er aldeles invaliderende og sætter rammerne for, hvad migrænikeren kan deltage i her i livet. Fælles for dem alle er, at man ikke entydigt kan pege på den endegyldige årsag til migrænen. man kender til visse faktorer, som kan spille ind, men på bundlinjen står der stadig et uafklaret spørgsmålstegn ift den egentlige årsag.
De mest udbredte former for migræne er migræne uden aura, migræne med aura samt øjenmigræne. Den røde tråd gennem alle tre typer migræne er øjnene – at de påvirkes markant ifm anfaldene. Ligeledes er det et fællestræk, at alle tre typer er følsomme ift stress, søvnmønster og belastning i det hele taget. Kost er ligeledes et område, som ser ud til at kunne influere på migræne. Ved alle tre typer gælder det, at blodkarrene i hjernen er under mistanke for at være centrale ift smerteoplevelsen.
.
Migræne typer
Migræne med aura er en halvsidig, dunkende hovedpine, som optræder i anfald. Den er ofte ledsaget af kvalme og evt. opkastning. Endvidere bliver migrænikeren ekstremt sensitiv ift stimuli – udpræget lys og/eller lyd. Selve hovedpinen indtræffer efter ca. 20-30 min. synsforstyrrelser. Disse synsforstyrrelser består primært af flimrende, zig zagende mønstre i synsfeltet. Desuden rammes nogle ligeledes af føleforstyrrelser i ansigt og/eller fingre.
Migræne uden aura er en halvsidig dunkende hovedpine, som kan vare fra nogle få timer op til flere døgn. Også denne ledsages af lys- og/eller lydfølsomhed samt kvalme og evt. opkast. Med andre ord er symptomerne identiske med migræne med aura – bortset fra de indledende synsforstyrrelser.
Øjenmigræne kendes ved at der opstår flimrende dele i synsfeltet son det primære symptom. Det kan optræde halvsidigt, men kan også ramme begge øjne. Hovedpine er ikke hos alle en del af øjenmigrænen – hos visse er det udelukkende synsforstyrrelserne, som indfinder sig under et anfald. Heller ikke ved øjenmigræne er årsagen kortlagt endeligt, men meget tyder på, at både stress og hormonsystemet kan have en finger med i spillet.
.
Migræne behandling
Inden for det medicinske felt findes der en række præparater, som ofte har rigtig god effekt både forebyggende og under anfaldene. Det er forskellige typer medicin – herunder blodtryksregulerende og i visse tilfælde epileptisk medicin. Det er et område, hvor der løbende forskes intensivt og der dukker jævnligt nye tiltag op. Noget af det seneste har handlet om den såkaldte migræne piercing. Her sker der en piercing af et bestemt punkt på øret og mange oplever markant bedring ifm denne behandling.
Jeg har gennem alle mine år som behandler arbejdet med migræne. Jeg har oplevet, at der er brug for forskellige indgange ved forskellige mennesker. Så jeg arbejder ikke ud fra en bestemt protokol, men benytter som ved alle mine øvrige behandlinger samtalen som et vigtigt aspekt af kortlægningen af min klients historik ift sygdomme, skadeshistorik, medicinforbrug og ikke mindst øvrige symptomer. Ganske som mange med hovedpine skriver hovedpinedagbog, kan en tilsvarende dagbog over migrænernes mønster også være en stor hjælp ved kortlægningen af det underliggende mønster
Det er min erfaring, at ved stort set alle former for migræne har kroppens organer en meget central rolle. Så under samtalen er en del af mine spørgsmål rettet mod netop dette område. Og hos langt størstedelen af migrænikerne ligger der et tydeligt mønster klar. Hvad enten de har andre markante symptomer eller ej, vil deres samlede fortælling og historik altid pege på bestemte organer. Når den del er klar, laver jeg min behandling med afsæt i netop deres unikke mønster.
.
Q & A
.
Q: Hvorfor får man hovedpine?
A: Hovedpine i alle dens afskygninger kan skyldes en række ting. Så mit ærlige svar er, at man bliver nødt til at forholde sig til den enkelte hovedpine. Der findes ganske enkelt ikke en one-fits-all kur – heller ikke til hovedpine. Når det er sagt, kan utroligt mange hovedpiner afhjælpes! Hovedpiner er meget udbredte og det er blandt de lidelser, som jeg gennem al min tid som behandler oftest er blevet kontaktet angående. Det er heldigvis også en af de lidelser, som jeg meget ofte har kunnet hjælpe mine klienter med.
For hvis årsagen til hovedpinen bliver tydelig, kan rigtigt mange hovedpiner forsvinde. Hos de fleste med hovedpine er den et symptom på noget andet og for mange blot et symptom blandt flere andre symptomer. Når mønstret over disse forskellige symptomer kortlægges, er det min erfaring, at hovedpinen ret hurtigt kan ændre sig markant, og i mange tilfælde helt forsvinde.
.
Q: Hvad hjælper mod hovedpine?
A: I forlængelse af ovenstående er det min erfaring, at en afklaring af årsagen er første og vigtigste skridt på vejen. Når denne findes, findes hjælpen også meget ofte. Hvis man f.eks er kronisk dehydreret og har hovedpine af den årsag, vil øget indtag af vand have en direkte effekt på hovedpinen. Ligeledes – hvis man sidder helt forkert foran pc´en mange timer hver dag og det er selve årsagen til hovedpinen, vil en korrektion af siddestillingen ofte indebære en markant bedring af hovedpinen.
I andre tilfælde kan hovedpine have en karakter, hvor man har brug for hjælp. Det kan skyldes kroniske muskelspændinger, kroniske kæbespændinger, organproblematikker, hjernerystelser, piskesmæld og en række andre faktorer. Ved disse tilstande vil man meget ofte være afhængig af at få hjælp udefra. Vi kan alle rammes af enten akutte eller akkumulerede belastninger, som gør tilførsel af hjælp nødvendig.
.
Q: Er hovedpine farligt?
A: Langt, langt de fleste er ikke, nej. Størsteparten af alle hovedpiner skyldes belastninger, som på ingen måde har en decideret farlig karakter. Når det er sagt, kan et af symptomerne ved alvorligere tilstande naturligvis også være hovedpine. Hovedpine er endnu et eksempler på, at vi skal konsultere vores læge, hvis vi har det dårligt.
Ved hovedpiner gælder dette især, hvis den er opstået meget pludseligt, helt uden varsel, hvis den er meget voldsom eller hvis der er opstået andre kraftige reaktioner samtidigt med hovedpinens fremkomst. Disse kombinationer kalder altid på at din læge skal kontaktes. Af forskellige årsager har mange mennesker svært ved at tage denne kontakt. Det tror jeg de fleste af os kender i større eller mindre grad. Men – hvis det handler om akut opståede, kraftige og meget intense forandringer, skal vi overkomme denne tøven og tage kontakt med det samme.
.
Q: Går hovedpine ved en hjernerystelse normalt væk igen?
A: Min erfaring er, at hovedpine ifm hjernerystelse er et af hjernerystelsens kardinalsymptomer – sammen med nakkesmerter, svimmelhed, lys- og lydsensitivitet samt udpræget træthed. Hovedpine kan absolut forsvinde igen, men skal ses i konteksten af hjernerystelsen. Læs mere om dette ved mit afsnit om hjernerystelser.
.
Q: Hvor mange behandlinger skal jeg have?
A: Jeg kan ikke give et konkret svar, da det afhænger af forskellige parametre. Men – jeg kan sige, at hvis jeg kan hjælpe dig, vil du mærke effekt indenfor 1-3 behandlinger. Hovedpine responderer normalt rigtigt godt på denne form for behandling, så du vil relativt hurtigt vide, om behandlingen hjælper dig. Faktisk ofte ifm den første behandling.
.
Q: Hvad udløser anfald af migræne?
A: Mange forskellige ting kan udløse migræneanfald. Det afhænger meget af, hvilken type migræne du lider af. Blandt de mest kendte triggere er bestemte fødevarer – ost, chokolade og rødvin er af mange kendt som sikre udløsere. For andre migrænikere gælder det, at deres stresstilstand er en klar trigger – hvis de er stressede og belastede, kan migrænen udløses lettere. For mange kvinder med migræne er det almindeligt, at deres cyklus influerer på migrænens fremkomst.
.
Q: Kan migræne forsvinde igen?
A: Ja, for nogle forsvinder migrænen på et tidspunkt. Årsagen til denne forsvinden kan være sværere at finde. Dog gælder det for mange kvinder, at de store ændringer ift deres cyklus kan betyde abrupte forvandlinger – begge veje faktisk. At migræne kan forsvinde, men også, at migræne kan opstå!
Der er nogle helt bestemte, store ændringer for en kvinde gennem livet. Når puberteten indfinder sig, når hun bliver gravid og endelig, når overgangsalderen sætter ind. Disse naturlige skift kan påvirke migræner dybt. En anden ændring vedrørende cyklus kan dog også have indflydelse og den er ikke naturlig på samme måde – det er nemlig iftm p-piller. P-piller ændrer kroppens fysiologi markant og i særdeleshed påvirkes hormonsystemet. Derfor kan også p-piller både opstarte og afvikle migræne.
.
Q: Jeg har læst, at bestemte piercinger kan hjælpe ved migræne?
A: Ja, der er en bestemt form for piercing, som tilsyneladende har effekt på migræne. Jeg kender ikke alle detaljerne omkring denne metode, men det overrasket mig egentlig ikke. Jeg er selv for mange år siden uddannet i den franske gren af øre-akupunktur, og ved derfor fra min klinik, hvor utrolig effektiv netop øre-akupunktur kan være. Fordi migræne er så udbredt, sker der hele tiden nye opdagelser og der forskes i mange forskellige regi intenst i mulige kure. Det er fantastisk positivt og giver den enkelte migræniker håb om, at der findes en løsning på denne ellers så invaliderende lidelse.
.
Q: Har du erfaringer med at afhjælpe migræne?
A: Ja. Jeg har selv gennem hele min karriere jævnligt arbejdet med migræne og har derfor direkte erfaringer med, at denne form for behandling kan hjælpe. Migræne kan have mange årsager – blandt disse er en generel ubalance kroppens samlede tilstand. Endvidere skyldes mange migræne, at de indre organer er pressede eller ude af balance. Derfor vil en behandling af migræne altid inkludere en detaljeret samtale om de mønstre, som altid ligger gemt bag migrænen. Når disse mønstre bliver tydelige, kan man som behandler meget lettere målrette selve behandlingen mod den udløsende årsag.
.