.
Kæbespændinger
Kæbens muskler er blandt kroppens kraftigste – spørg blot et menneske, som lider af kæbespændinger! Der er så meget kraft i vores bid, at mange er nervøse for deres tænders tilstand – med rette.
For i værste fald kan denne vedvarende, voldsomme påvirkning af tænderne ødelægge dem og give kroniske kæbesmerter. For de fleste gælder det dog, at deres kæbespændinger “blot” giver dem kæbesmerter og til tider massive hovedpiner og nakkesmerter.
Natten er arenaen for kæberne – her folder de sig virkeligt ud og bider til. Når vi forsvinder ind i søvnen, har kroppen frit spil. Kardinalkendetegnet på kæbespændinger er, at vi ikke har det godt om morgenen! Nogle føler sig ikke udhvilede, mens andre vågner op med stærke smerter/ømhed i kæber og ikke mindst hoved og nakke.
.
Årsager
Årsagerne til kæbespændinger kan være mange og meget forskellige. Det kan være et rent mekanisk problem, hvor en fyldning ikke er slebet nøjagtigt til. Dette trigger hele kæbemekanismen, og dens sammenbiden/skærren tænder hele natten er et forsøg på at fjerne årsagen. Hvis dette er årsagen, skal årsagen naturligvis løses hos tandlægen. Fyldningen skal slibes, så den ikke længere trigger systemet.
Andre årsager kan være længerevarende bøjleforløb – bøjler er ret hårde for kroppen, men har i min verden absolut deres berettigelse, hvis de kan/skal redde vores bidfunktion. Endvidere kan slag, fald og andre belastninger (store og små, herunder piskesmæld og hjernerystelser) til især kraniet, nakken og bækkenet påvirke kæbens funktion, og derved skabe grobund for kæbespændinger.
Endelig har vores organer stor betydning. Rigtigt mange af mine klienter oplever en bedring ift deres kæber, idet deres organer begynder at fungere bedre.
Som nævnt ovenfor finder jeg ofte, at organerne har en finger med i spillet og derfor vil en del af min behandling naturligvis også ofte være rettet mod organerne. Fordi de er kilden til problemet. Det er hver gang en fascinerende oplevelse – at først begynder hele organsystemet at live op, og lidt efter mærker klienten forbindelsen.
Selvfølgelig er vores følelsesliv også meget tit et element i kæbespændinger – det er sågar til stede i vores sprog. Vi taler om at bide “det” i os og at nu må vi altså også bide tænderne sammen og komme videre/tage os sammen/holde op/glemme/anstrenge os lidt osv.
Hvis dette bliver et grundliggende mønster for vores gang her på jorden, er det egentlig ikke så underligt, at det får nogle meget kontante konsekvenser over tid. Vores krop og vores følelser er to alen af et stykke!
.
Behandling kæbespændinger
En del af behandlingen sidder jeg ofte ved briksens side, og arbejder på vejrtrækningen/fordøjelsen, og stille og roligt mærker klienten linket til kæberne – noget sker! Det er for mig et rigtig godt eksempel på, hvordan helheden er til stede i de enkelte dele. At kæberne afslappes – uden at jeg har rørt hverken kæber eller kranie overhovedet.
Naturligvis kan kæbespændinger også komme fra selve kæben, kraniet og nakken, og da vil behandlingen fokusere på dette område. Ikke, fordi det er ved/nær kæben, men fordi det er kilden!
Nogle mennesker har stor glæde af bidskinner, mens andre end ikke kan sove med en sådan. Vend gerne muligheden med din tandlæge. Men vid også, at i langt de fleste tilfælde vil den blot fungere som en lindring og ikke en løsning af årsagen.
.
Q & A
.
Q: Hvad skyldes kæbespændinger?
A: Der kan være virkeligt mange årsager til kæbespændinger og kæbesmerter. Nogle af årsagerne kan have meget mekanisk karakter, mens andre har deres ophav i de mere følelsesmæssige dele af livet. Uanset hvor de stammer fra, kan kæbespændinger give os mange og drøje kvaler. Hvis du lider af kæbespændinger og/eller kæbesmerter, vil jeg helt klart opfordre dig til at vende dette med din tandlæge. Dels har tandlægen nogle bud på, hvordan disse problemer kan lindres, og dels kan der ligge mekaniske dysfunktioner bag dine smerter og spændinger.
Kæbens struktur, funktion og mekaniske processer er ret komplekse, og hvis nogle af dem ikke fungerer korrekt, kan det have store konsekvenser for ikke alene kæben, men også nakken og hele kraniets funktion. Forkert bidfunktion, krydsbid, patologiske tilstande i mundhulen samt broer og fyldninger kan alt sammen iværksætte kæbespændinger og kæbesmerter.
Ydermere kender de fleste af os, at bestemte følelser ligeledes kan have det med at sætte sig i vores kæber. Dette gælder ikke mindst vrede og frustration. Vi har i vores daglige tale flere vendinger, som meget utvetydigt tilkendegiver, at også andre end os selv kender til det at skulle bide noget i sig og bide tænderne sammen. Som med alle andre tilstande gælder det, at jo bedre jeg kan indkredse årsagen, jo større effekt vil behandlingen have.
.
Q: Er kæbespændinger skadelige?
A: Jeg vil ikke bruge ordet skadelige. Men . jeg har gennem årene set adskillige klienter, som over tid har fået større eller mindre skader på deres tænder ifm kroniske, kraftige kæbespændinger. Så i min bog er de ikke helt uskyldige, da konsekvenserne kan blive ret voldsomme. Vi tænker sjældent over vores tænder eller bidfunktion – med mindre de giver os problemer. Når det sker, fylder de let og ubesværet hele skærmen hos os! Tandsmerter er for de fleste mennesker noget af det mest ubehagelige og smertefulde her i livet. Mine klienters store kvaler har lært mig, at kæbespændinger skal man ikke blot lade stå til med.
.
Q: Kan mine kæbespændinger gå væk af sig selv?
A: Under de rette omstændigheder vil forbigående kæbespændinger forsvinde naturligt. Men det er selvfølgeligt væsentligt, hvad årsagen til disse spændinger er. Hvis de skyldes mekaniske dysfunktioner, for høje fyldninger, skævt bid eller andre strukturelle tilstande, vil du som udgangspunkt skulle have hjælp til at få korrigeret og udbedret disse problematikker. Men som nævnt skyldes mange af kæbens smerter og spændinger helt andre ubalancer. Hvis de f.eks stammer fra belastede organer, vil en bedring kræve hjælp til disse organer. Og ligeledes vil spændinger, som har deres afsæt i følelsesmæssige tilstande kræve, at den del forandrer sig.
.
Q: Kan Kranio-Sakral Terapi Biodynamics hjælpe ved kæbespændinger?
A: Det er helt klart min erfaring. Jeg har arbejdet rigtigt meget med netop problematikker vedrørende kæben og oplever meget ofte, at disse så låste mønstre og tilstande responderer fantastisk godt på denne blide metode. Som ved stort set alle andre lidelser, er en væsentlig del af min behandling at få kortlagt selve årsagen til spændingerne. Når den er blevet tydelig, målretter jeg min behandling mod denne årsag. Meget ofte involverer det kun meget lidt arbejde på selve kæben, og alligevel responderer kæben tydeligt – hvis årsagen korrigeres, bevæger og forsvinder symptomerne i reglen naturligt.
.