.
Vejrtrækningsproblemer
Evnen til at trække vejret frit er en gave, som de fleste af os tager for givet. Vores vejrtrækning er intimt forbundet med livet selv – man kan fristes til at sige: Du er din vejrtrækning. Netop derfor er grundlæggende vejrtrækningsproblemer en meget stor hindring for at kunne deltage fuldt ud i livet.
Måden, hvorpå vi trækker vejret, har direkte forbindelse til vores evne til at være i livet. Til at mærke livet. Som ingen andre mekanismer bruger vi vores vejrtrækning til at regulere os gennem stort og småt – ikke mindst ift vores følelser.
Hvis en situation er utryg, ubehagelig eller decideret farlig, ændrer vores vejrtrækning sig øjeblikkeligt – det er simpelthen en måde at stå situationen igennem på. Hvis situationen er meget voldsom eller belastningen står på over længere tid, har vejrtrækningen tendens til at forblive i denne nye udgave – den mister herved evnen til at tilpasse sig fra situation til situation.
Konsekvenserne heraf er mangfoldige, idet vejrtrækningen er med i alle kroppens vitale funktioner. En nedsat eller opspændt vejrtrækning giver et nedsat/opspændt liv – vejrtrækningsproblemer er problemer i selve livets kerne.
.
Naturlig vejrtrækning
Mange mennesker prøver at trække vejret “rigtigt”. Hvis min klient har problemer med vejrtrækningen, taler vi tit om denne del. De fortæller, at de ellers prøver at trække vejret rigtigt og dybt, men det virker ikke. Jeg plejer at spørge om to ting: Hvad er en rigtig vejrtrækning, og – skal du trække vejret, eller trækker vejret sig selv?
Vores vejrtrækningscenter hører hjemme i det autonome nervesystem – dvs, at vejrtrækningen skal være autonom. Den skal være selv-regulerende. Min erfaring er, at vi gør os selv en bjørnetjeneste, når vi manipulerer vores vejrtrækning – det er en kongevej til at skabe vejrtrækningsproblemer. Det betyder ikke, at vejrtrækningsøvelser ikke kan have en effekt – det kan de absolut.
Det betyder, at i mine øjne trækker vi fra øjeblik til øjeblik vejret perfekt – lad os starte dèr. Kroppen har, af vægtige og hensigtsmæssige årsager, valgt netop denne vejrtrækning lige nu. Hvis vi starter her, starter vi med “den rigtige” vejrtrækning – nemlig kroppens vejrtrækning. Og idet vi gør det, går døren op – døren, hvorigennem vejrtrækningen kan ændre sig og blive ny.
.
Behandlingen
Samme fokuspunkt som ovennævnte – nemlig at hjælpe den store mellemgulvsmuskel M. Diaphragma til at finde sin rette spænding og funktion. Sigtet er ikke at korrigere vejrtrækningen – det er at lade vejrtrækningen selv korrigere sig – at tillade den at finde sin egen løsning. Og det er en løsning, som har dramatisk effekt på hele kroppen og dens funktion og sundhed.
Lever, Nyrer, Bi-nyrer, Mavesæk, Milt og Tyktarm ligger alle direkte under M. Diaphragma. Ovenpå er hjertet simpelthen “syet” fast i vejrtrækningsmusklen, mens lungerne ligeledes bevæges af denne fantastiske muskel. Med det in mente er det ikke længere så overraskende, hvorfor vejrtrækningen kan være en uvurdèrlig nøgle til hele kroppens funktion og balance.
.
Q & A
.
Q: Hvad er årsagen til vejrtrækningsproblemer?
A: Som med de fleste andre lidelser, kan der være flere forskellige årsager til vejrtrækningsproblemer eller åndenød. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis dette indfinder sig meget pludseligt og/eller kraftigt, skal du kontakte din læge. Vejrtrækningsbesvær, som indtræffer meget abrupt, kan varsle, at der ligger mere alvorlige årsager til grund.
Et helt andet aspekt ved vores vejrtrækning er, at vores følelsesliv og mentale tilstand er meget, meget direkte forbundet til vores vejrtrækning. Når livet er svært eller stressfyldt, benytter vi helt automatisk vores vejrtrækning til at regulere svære følelser med. Derfor kan vedvarende vejrtrækningsbesvær være et hint om, at vi går rundt med nogle følelser, som ikke får lov til at vise sig og på den måde kunne bevæge sig naturligt videre.
.
Q: Kan vejrtrækningsøvelser hjælpe mig?
A: Vejrtrækningsøvelser er et fantastisk redskab til at bedre vejrtrækningsfunktionen. De fleste af os lever et liv, hvor vi slet ikke bevæger os tilstrækkeligt i dagligdagen. Dette har forskellige konsekvenser både på den lange og den korte bane. Èn af konsekvenserne ved denne manglende bevægelse er, at vores vejrtrækning ikke bruges rigtigt. Her kan specifikke øvelser gøre en meget stor forskel.
Vi er skabt til alsidige, afvekslende bevægelser – dette er en helt central del af vores samlede funktion. Hvis vi ikke længere bruger kroppen på en dynamisk og afvekslende måde, sker der et vist henfald af de naturlige funktioner i kroppen, som er afhængige af denne bevægelse. Vejrtrækningsøvelser er en meget direkte og kraftfuld måde til at vende denne proces, og det er en metode, der som ringe i vandet skaber en akkumulerende effekt.
Jo mere konsekvente vi er med disse øvelser, jo mere giver de igen. Dels ift selve vejrtrækningen, men derudover skaber denne bedrede vejrtrækning et massivt løft af vores samlede vitalitet. På den måde kan de vende en ellers nedadgående spiral – den forøgede energi forplanter sig til alle dele af vores liv, og en direkte følge af dette bliver, at den naturlige, autonome vejrtrækning vinder momentum, og derved sikrer, at vores samlede iltning af hele kroppen øges.
.
Q: Kan biodynamisk kranio sakral terapi gøre en forskel ift min vejrtrækning?
A: Det er min klare erfaring, at disse blide, afstressende behandlinger kan støtte og bedre vejrtrækningen markant. Da denne behandling ikke går ind og dikterer vejrtrækningsmønstret, åbner det på en meget forunderlig måde op for, at vejrtrækningsfunktionen ad sine egne veje kan begynde at slippe de spændinger, som vi ofte har indlejret i vores vejrtrækning.
Det er simpelthen er naturlig, iboende mekanisme hos os mennesker, at idet vi mødes uforbeholdent som vi er, vil vores naturlige impuls være afslapning og given slip. Dette gælder i særdeleshed vores ekstremt sensitive vejrtrækning. Den mærker til enhver tid helt præcist, hvordan vi har det i livet. Hvis vi ikke længere er tvunget til at skulle passe på og skulle være på en bestemt måde, begynder vores vejrtrækning helt spontant at afslappes og blive dybere.
Det er en meget fascinerende proces – hver gang! At mærke den opspændte vejrtrækning ved behandlingens begyndelse og så opleve, hvordan den undervejs i behandlingen stille og roligt begynder at regulere sig selv. Den forvandler sig simpelthen radikalt, idet den bliver mødt uden agendaer og direktiver om, hvordan den skal opføre sig.
.
Q: Hvilken betydning har en nedsat vejrtrækning?
A: Stor! På alle leder og kanter er vejrtrækningen et meget centralt aspekt af vores samlede sundhed og funktion. Den fortløbende iltning af alt væv i kroppen er fuldstændigt afhængig af vejrtrækningen, og ligeledes er udskillelsen af affaldsprodukter primært drevet af samme vejrtrækning.
Vi ved alle, at hjernen er ekstremt sensitiv ift leverancerne af iltet blod. Ofte tænker vi ikke nærmere over, at præcis det samme gør sig gældende for alt andet væv i kroppen! Hele kroppens metabolisme sker med afsæt i denne rigelige iltning og distribution af iltet blod, og hvis denne forsyning blot falder en smule, har det direkte og øjeblikkelige konsekvenser for hele kroppens funktion og sundhedstilstand.
Lymfesystemets motor er den store vejrtrækningsmuskel i mellemgulvet, Som en konstant pumpe driver den lymfecirkulationen afsted. Alle afkroge af kroppen er afhængige af lymfesystemets optagelse og transport af affaldsstoffer – uden mellemgulvets rytmiske bevægelse ville dette vitale rensningssystem bryde sammen.
Endelig er de indre organer et andet område, hvor vejrtrækningen er helt fundamental for deres optimale funktion. Samtlige organer i hele vores torso har vejrtrækningen som et indlejret og ubrydeligt aspekt af deres funktion. Man kan ikke tale om lever, hjerte, nyrer, mavesæk eller et hvilket som helst andet organ uden at inkludere mellemgulvets påvirkning af deres funktion. Med andre ord – det kræver en stor indsats at overvurdere vejrtrækningens betydning for vores samlede trivsel og sundhed. Ligeså overset denne mekanisme er, ligeså afgørende og uerstattelig er den.
.