.
Fordøjelsen
Vores fordøjelse er et af de mest grundlæggende og afgørende aspekter af vores sundhed og trivsel. Vi kender alle, hvordan påvirkninger af vores fordøjelse forplanter sig til hele vores liv. Det følelsesmæssige, det fysiske og det mentale rammes alt sammen hårdt ved fordøjelsesproblemer.
Mange af os kender kun dette forbigående, mens det for andre er en fast og ofte invaliderende del af hverdagen. De lever med alverdens forskellige symptomer, som i reglen er yderst sensitive over for selv den mindste belastning. Det er, som om de tvinges til konstant at gå på en meget tynd line, hvor der ikke er spillerum for at følge den naturlige impuls ift kosten.
.
Symptomerne
Symptomerne ved fordøjelsesproblemer kan forekomme endeløse! Det til trods for, at en del af symptomerne slet ikke forekommer i maveregionen. Endvidere er der en række symptomer, som ikke direkte har med fordøjelseskanalen at gøre. De er i stedet sekundære konsekvenser af den belastede, pressede fordøjelse.
Blandt de hyppigste symptomer er oppustethed, kvalme, bughulesmerter, nedsat vejrtrækning, lændesmerter, bihuleproblematikker, nedsat/forøget appetit, refluks, mavesår, irriteret tyktarm, søvnforstyrrelser og ikke mindst en konstant, drænende træthed.
.
Behandlingen
Behandling af fordøjelsesproblemer er naturligvis meget komplekst. Det skyldes ikke mindst, at deres indbyrdes relation og påvirkning gør, at det sjældent drejer sig om blot et enkelt organ. Langt de fleste problematikker involverer flere af organerne og deres indbyrdes balance. Dette gælder også ofte organer, som ikke selv direkte er en del af fordøjelseskanalen.
Når jeg arbejder med disse tilstande, benytter jeg mange af principperne fra kinesisk medicin (TCM). Det er et helt fantastisk redskab – både, hvad angår diagnosticeringen og selve behandlingen. TCM har et ekstremt nuanceret og detaljeret billede af de enkelte organers funktion. Det er et billede, som indeholder mange flere elementer og aspekter end blot det enkelte organ.
Dette gør det stort set altid muligt at kortlægge tydelige mønstre bag ubalancerne. Mønstre, som indeholder adskillige symptomer, der ikke direkte vedrører fordøjelsen. På denne måde vil behandlingen naturligvis også skabe forandringer ud over selve fordøjelsesproblematikken. Igen gælder det her, at påvirkningen angår både det fysiske, det følelsesmæssige og det mentale.
.
Spiserørsbrok og Reflux
Spiserørsbrok og refluks er en voldsomt belastende tilstande, hvor udskejelserne ved spisebordet ofte skal holdes i meget kort snor! Det er desværre også meget udbredte tilstande og rigtigt mange mennesker lever konstant på medicin for at kunne udholde og dæmpe symptomerne.
Medicinen giver en vis lindring, men som det gælder for de fleste former for medicin, har det naturligvis bivirkninger. Én af bivirkningerne ved denne slags medicin er, at det både forstyrrer og belaster den i forvejen hårdt ramte mavesæk.
Som så mange andre har erfaret, er det også min oplevelse efter mange års behandlinger af spiserørsbrok og refluks, at den egentlige årsag sjældent hører hjemme i selve mavesækken. En række andre faktorer spiller som regel ind og udgør ofte de egentlige årsager bag symptomerne. Dels er andre organer ofte involveret og dels er personens stressniveau i langt de fleste tilfælde uløseligt forbundet til denne konstante ubalance i mavesækken.
Dette betyder, at behandlingen af spiserørsbrok og refluks selvfølgelig også skal tage afsæt i det mønster, som ligger bag symptomerne fra mavesækken. Den indledende samtale inden behandlingen på briksen giver altid visse clues om den egentlige årsag. Det bliver derfor muligt at lave en behandling, hvor det er den underliggende årsag, som adresseres og ikke blot symptomet.
.
Q & A
.
Q: Hvad er fordøjelsesproblemer?
A: Dét er et godt spørgsmål! Fordi vores fordøjelse er simpelthen så kompleks og uudgrundelig, at det er helt umuligt blot tilnærmelsesvis at indkredse omfanget af den. Både, hvordan den fungerer og ikke mindst, hvilke konsekvenserne problemer ved den kan afstedkomme. Alle vores indre organer er intimt forbundet med vores fordøjelse og giver alle netop deres bidrag til, at den kan forløbe så optimalt som muligt.
I lyset af dette giver det sig selv, at diagnosticeringen af fordøjelsesproblemer er en svær metier. Ikke forstået således, at der intet kan gøres, men blot, at der er rigtigt mange parametre involveret. Fordøjelsesproblemer kan komme til udtryk på mange måder – nogle af dem peger meget direkte på selve fordøjelsessystemet, mens andre giver symptomer, der ikke umiddelbart forekommer at have forbindelse til fordøjelsen.
.
Q: Kan fordøjelsesproblemer forsvinde?
A: Ja, det kan de meget ofte. Men dermed ikke sagt, at det nødvendigvis sker meget hurtigt, og heller ikke, at alle udfordringer altid overkommes. Vores fordøjelse er både meget robust og meget sensitiv. Den påvirkes af absolut alt i vores liv – dette giver både grobund for store problemer, men det giver også mulighed for store ændringer og forbedringer.
Der er rigtigt, rigtigt mange måder at arbejde med fordøjelsen på. Både kostmæssigt, medicinsk, ved div. tilskud, omlægning af spisemønstre, følelsesmæssigt arbejde, kropsterapeutisk arbejde, stressmæssigt arbejde osv osv. Fælles for dem alle er, at ingen af dem alene gør hele forskellen. Som med så mange andre tilstande, handler en meget væsentlig del om at kortlægge, hvad der er den underliggende årsag til problemerne.
Hvis denne årsag kan findes, kan behandlingen adressere dette niveau og muligheden for bedring bliver derfor naturligvis forøget markant. Så til en start kan det være nyttigt at vide, at fordøjelsesproblemer ikke kun løses via kosten, men at mange andre aspekter spiller en mindst ligeså stor og afgørende rolle.
.
Q: Er fordøjelsesproblemer farlige?
A: Som udgangspunkt vil jeg ikke sige, at fordøjelsesproblemer direkte er farlige i sig selv. Men – de kan dels på den lange bane have alvorlige konsekvenserne, dels på den lidt korte påvirke vores livskvalitet betydeligt og endelig kan pludselige, kraftige fordøjelsesproblemer også være indikation på, at noget mere alvorligt er i gære. Derfor skal du kontakte din læge, hvis du har større problemer med din fordøjelse , og ikke mindst, hvis disse er kommet meget pludseligt, voldsomt og uden egentlige forvarsler.
På den lange bane er konsekvenserne af en dårlig fordøjelse, at vi ikke får nedbrudt, processeret og optaget de nærringsstoffer, som er så afgørende for både vores trivsel og fraværet af egentlig sygdom. Så ud over selve det umiddelbare ubehag ved fordøjelsesproblemerne, har det en endnu større pris på sigt.
.
Q: Hvad er refluks?
A: Refluks er en tilstand, hvor der sker en tilbageløben af mavesyre fra mavesækken til spiserøret. Årsagen er ofte, at den nedre lukkemuskel i spiserøret af forskellige årsager ikke længere fungerer optimalt. Symptomerne ved refluks er bl.a halsbrænd, sviende og/eller brændende jagen eller smerter i maven, sure opstød og generelt ubehag.
Den gængse medicinske behandling er syredæmpende medicin, som umiddelbart bedrer tilstanden hos langt de fleste. Det er dog en strategi, som har visse omkostninger – dels bliver den bagvedliggende årsag ikke behandlet, og dels ændrer disse tabletter naturligvis mavesækkens kemiske balance. Dette har betydning for nedbrydelsen af kostens bestanddele, hvorfor det absolut ikke er en hensigtsmæssig behandling på den lange bane.
.
Q: Kan refluks forsvinde?
A: Det er min og andre faggruppers erfaring, ja. Men for at det kan ske, er det væsentligt at finde årsagen til problemet – at finde grunden til, at den nedre lukkemuskel ikke længere fungerer optimalt. Min erfaring er, at der kan være flere årsager. Blandt disse er tydeligvis stresstilstande, eller endnu mere præcist – bekymringstilstande!
Som mange af os helt naturligt kan mærke, har bekymringer det med at gå i maven på os. Mange tager sig spontant til maven, hvis de er bekymrede og tit gestikulerer vi også med bevægelser omkring maven, hvis vi beskriver vores bekymring for andre. Jeg tror de fleste af os har oplevet, at under særligt stressede perioder kan ellers uvant halsbrænd pludseligt blive almindeligt.
Bekymring er en ret speciel tilstand/følelse. Modsat de fleste andre følelser, har den det med at væve sig ind som en næsten umærkbar del af vores måde at være i livet på. Det skaber en hvileløs stresstilstand, hvor aldrig rigtigt helt slipper denne indre, urolige grublen eller bekymren. Så i dét lys er refluks ikke en lidelse, som bare uden videre forsvinder af sig selv. Det kræver ofte, at dette mønster af urolig bekymring ændres indefra. Til gengæld har jeg utallige gange oplevet, at når først den del begynder at ændres, ændrer refluksen sig tilsvarende. Tydeligt og mærkbart.
.
Q: Har du erfaring med behandling af refluks?
A: Ja, jeg har erfaring gennem mange år med behandling af refluks. Som nævnt ovenfor, at problematikken ikke helt enkel, og derfor vil resultatet af behandlingen også være tæt knyttet til graden af denne given slip på det underliggende mønster af bekymring. Mit bidrag ved behandlingen er at hjælpe min klient til større ro og balance, da det for de fleste af os er forudsætningen for at kunne ændre disse dybe, meget centrale dele af os selv. Når jeg arbejder med refluks, inddrager jeg altid arbejde med flere andre organer. For selv om symptomet udpræget stammer fra mavesæk og spiserør, er en væsentlig del af deres optimale funktion uløseligt forbundet med flere af de andre indre organer.
Min erfaring fra disse behandlinger har været, at det måske væsentligste aspekt egentlig har været oplevelsen af, at denne ellers tilsyneladende kroniske tilstand faktisk kan ændre sig. Det rammer os altid dybt, når vi oplever det umiddelbart kroniske og uforanderlige forandre sig. Den slags oplevelser kan på en meget kraftig måde vække optimisme og tro på nye tider, og det er i sig selv godt brændstof til at kigge indad og prøve at ændre nogle af de mindre hensigtsmæssige mekanismer, som vi alle i forskellig grad har i vores liv.
.