
.
Helt stille.
Helt, helt stille . . .
Helt stille og levende. En levende stilhed – fyldt til randen af sig selv og samtidigt rummende alt andet. Den er midt i stormen og samtidigt rummende stormen. Den forandres ikke af stormen, men forandrer stormen.
Som det stille vand, der tager imod dråben – lader ringene forplante sig gennem vandet, hvorefter de forsvinder ind i vandets stilhed.
En hjernerystelse er en storm gennem og i stilheden. Hvis vores hænder møder og bliver ved den stilhed, åbner de et rum til, at stormen kan finde hjem – blive stille . . .
.

.
Hjernerystelser & kranio sakral terapi
Hjernerystelser har altid for mig kaldt på den inderste essens af kranio sakral terapi. Som om, at netop hjernerystelsen med al sin kompleksitet og effekt på hele mennesket er præcis det sted, hvor kranio sakral terapien kan forløse hele sit ypperste og mest transformerende potentiale.
Det er derfor med en helt særlig glæde, at jeg efter mere end 20 års behandling og 18 års undervisning nu endelig er klar til at give det videre, som henved 5.000 behandlinger af hjernerystelser har lært mig. De mange forløb, som jeg har fulgt, har i høj grad vist mig, at der er en vej gennem hjernerystelsen, men også, at denne vej har nogle helt bestemte spilleregler.
Jeg oplever, at der findes to spor ved en hjernerystelse. Ved den ene sker processen i samspil med disse spilleregler og bedringen indfinder sig stabilt og blivende. Ved det andet spor indfinder der sig derimod gentagne re-aktiveringer og tilbagefald, og helingsprocessen når ikke samme grad af forløsning.
Vi vil på kurset tage afsæt i dette og se på, hvordan vi kan støtte klienten i at lade det første spor blive den kontekst, hvori deres helingsproces udspiller sig. Denne støtte involverer både behandlingen ved briksen, men i høj grad også parallel samtale om, hvordan deres livsomstændigheder ser ud og ikke mindst, hvordan de under hjernerystelsens helingsproces manøvrerer i deres liv.
.

.
Kurset
Det gennemgående tema ved kurset er: Hvordan forløses potentialet for heling og reparation af en hjernerystelse optimalt..?
Det er spørgsmålet, som alle hjernerystelsesramte søger svar til. Det ligger og kalder, uanset om det stilles direkte eller det føles for ubærligt at tænke på – hvad skal der til…?
Vi vil på kurset se på hjernerystelser fra flere vinkler:
– Alle hjernerystelser er forskellige, altid! Mange faktorer spiller ind og har betydning for, hvor hårdt den enkelte rammes. Blandt disse faktorer er selve slaget – hvordan vedkommende rammes, hvor hårdt, fra hvilken vinkel, deres generelle konstitution ved uheldet, deres historik med gamle skader og sygdom, og som nævnt deres nuværende livsomstændigheder.
– Slagets vinkel og hvordan det forplanter sig ind i kroppen kan have afgørende betydning for graden af hjernerystelse. Der er aldrig nogen entydige regler, men ifølge min erfaring er nogle af de mest komplicerede cases de situationer, hvor personen enten får hjernerystelsen som en konsekvens af et voldsomt slag nedefra til bækkenet/korsbenet/halebenet, eller slag oppefra, hvor kraften rammer kraniet fra hovedets højeste punkt.
– Ved en hjernerystelse opstår der to radikalt forskellige tilstande i kraniet: nogle strukturer overvældes så kraftigt og fuldstændigt, at de kollapser og immobiliseres – de lammes. Andre strukturer rammes af kraften udefra og efterlades med den rystelse i sig – de bliver efterfølgende hængende i en kaotisk, hektisk og febrilsk tilstand.
– Ved en hjernerystelse nedsættes blodgennemstrømningen til hjernen. Både tilførsel af iltet arterielt blod og fraførsel af venøst blod er af vital betydning for reparationsprocessen. Nedsat cirkulation er i sig selv en stresstilstand, der holder hele kroppen i alarm og derved hindrer den parasympatiske proces, som udgør selve helingen.
– Hjertet påvirkes markant ved en hjernerystelse. Hjertet har sin egen uafhængige hjerne, sine egne hormonproducerende kirtler og et meget kraftigt elektromagnetisk felt omkring sig. I kommunikationen mellem hjerte og hjerne er hjertets instrukser primære – derfor er hjertets tilstand uløseligt forbundet til hjernerystelsens reparationsproces.
– Den hjernerystelsesramtes kontekst/livsomstændigheder er helt afgørende for helingsprocessens mulighed for at forløse det iboende potentiale for optimal heling. Hvis ikke konteksten for den hjernerystelsesramtes helingsproces er støttende, aktiveres hjernens reparationsprogrammer ikke og vedkommende vil aldrig vide eller opleve, hvilken grad af heling der var potentiale til.
.

.
Hands on
Alle hjernerystelse er unikke og kræver derfor skræddersyet behandling. Når det er sagt, er der nogle kardinalstrukturer, som har en særlig plads ifm helingsprocessen – simpelthen pga den måde, som vi er skabt på. Jeg vil vise en række nye greb til at arbejde med disse områder:
Atlas
Atlas har en unik rolle for kroppens struktur og funktion. Den alene kan have afgørende betydning for, hvorvidt kroppen fungerer optimalt. Jeg vil vise et greb, hvor sigtet er at balancere atlas ift dens omgivelser – hvor det ikke handler om, hvordan atlas sidder strukturelt, men hvordan den har det! At hjælpe atlas til at finde sin plads i helheden, så denne flaskehalsende overgang mellem krop og hoved fungerer som en helhed.
Atlas/occiput
Leddet mellem atlas og occiput består af selve de to knogler og desuden en række meget kraftige ligamenter. Disse ligamenter skal varetage den særlige balance mellem stabilitet og fleksibilitet, og leddet er derfor udsat ift traumatiske påvirkninger. Jeg vil vise et greb, hvor vi arbejder direkte på ligamenternes indbyrdes balance og tonus, og ad den vej hjælper leddet ift både stabilitet og fleksibilitet.
Atlas/den vertebrale arterie
Den vertebrale arterie passerer gennem atlas´ tværtoppe og drager derefter op i kraniet gennem foramen magnum. Det er derfor af afgørende betydning for kraniets blodforsyning, at arterien har fri og ligetil passage via atlas. Dette greb er et blidt greb til at re-balancere atlas ift dens omgivelser.
Occiput
Occiput kaldes kraniets stressknogle. Dels pga dens placering, men også, da den ofte indeholder spændinger tilbage fra fødslen. Hvis ikke disse spændinger er blevet forløst, ligger de fortsat i knoglevævet og knoglen er derfor særligt udsat ved traumatiske slag til kraniet. Vi vil ved dette greb hjælpe occiput til at slippe og regulere disse spændinger.
.

.
L5/korsbenet
L5 og korsbenet er bækkenets version af atlas og occiput. Der findes en direkte relation mellem bækkenets og kraniets knogler, og denne relation har betydning for, i hvor høj grad arbejde med kraniet vil have blivende effekt. Jeg vil vise et greb, hvor vi arbejder direkte med L5 i relation til korsbenet.
Lumbaler/korsben/haleben
Haleben, korsben og lumbalerne udgør fundamentet for hele rygsøjlen og kraniet. Deres indbyrdes balance og funktion forplanter sig opefter, og er derfor relevante ved alt kraniearbejde. Dette greb har kontakt til haleben/korsben/lumbaler som en samlet enhed og støtter dem i at bibeholde deres fælles funktion som en samlet enhed.
Kraniet/hjertet
Hjertet har – udover dets egen vitale funktion – afgørende betydning for hele centralnervesystemet. Dets tilstand er derfor uløseligt forbundet til en hjernerystelse, hvor netop nervesystemet er ramt. Og hjertet er naturligvis også påvirket af hjernerystelsen – både neurologisk, men i meget udpræget grad også følelsesmæssigt, da konsekvenserne af hjernerystelsen angår hele den ramtes liv. Dette greb arbejder med den tætte forbindelse mellem kraniet og hjertet.
Arterierne til hjernen
Blodforsyningen til hjernen er nedsat ved en hjernerystelse. Dette er en central del af selve helingsprocessen og derfor har bedring af tilførslen af iltet blod meget direkte og afgørende betydning for den reparation, som hjernen og hele kroppen går igennem. Jeg vil vise et greb, hvor vi under ét arbejder med både den arterielle og venøse blodcirkulation.
Occipito/mastoide sutur
Rollin Becker kaldte denne sutur for kraniets vigtigste. En del af suturen består af åbningen foramen jugularis, hvor vagusnerven forlader kraniet og hvor den interne jugulare vene transporterer op mod 95% af hjernens afiltede blod og affaldsstoffer bort igennem. Dette greb har kontakt til selve suturen mellem occiput og temporalerne, og er en blid og effektiv måde at arbejde med netop foramen jugularis.
Diaphragma/lunger/hjerte
Tre-enigheden hjerte, lunger og diaphragma er selvsagt en gigant i vores indre, og deres fælles funktion er fundamental for vores sundhed. Da de er så tæt forbundne, er de ligeledes udsatte, hvis en del er belastet – det vil uundgåeligt have effekt på dem alle. Dette greb favner dem alle under ét og støtter dem i at fungere som den funktionelle helhed, de til enhver tid er.
.

.
Desuden vil vi inddrage arbejdet med ansigtet, mundhulen, organsystemet og bevægeapparatet, som alle kan have central betydning for den samlede helingsproces. Ligeledes vil jeg præsentere arbejde med kroppens arvæv, da arvæv ofte kan være en hindring for opstart af den terapeutiske proces generelt.
Jeg vil også præsentere og demonstrere re-balanceringsteknikker. Dosering af stimuli er noget af det vigtigste og samtidigt mest tricky ved en hjernerystelse, og som behandlere vil vi uundgåeligt på et tidspunkt opleve, at klientens ressourcer overdoseres ifm behandlingen. I de tilfælde har vi brug for at kunne hjælpe deres system med at re-balanceres, inden de forlader klinikken.
Hver øve-session ved briksen vil typisk bestå af 2-3 forskellige greb ift et bestemt tema/område. Disse greb laves sammenhængende, hvilket giver en større dybde og øger den synergetiske proces, som er et af de kraftigste aspekter ved at arbejde med de biodynamiske principper.
Der vil blive udleveret separat kompendie med samtlige greb – med illustrationer, gennemgang af selve grebet, relevant anatomisk og teoretisk information samt forslag til, hvornår de enkelte greb kan være særligt relevante i klinikken.
Endvidere vil der i materialet indgå oversigt over en række simple øvelser, som klienten kan understøtte helingsfasen med derhjemme. Øvelser, som jeg gennem årene har oplevet kan gøre en stor forskel – både i forhold til hverdagens belastninger, men også som en integreret del af selve helingen.
Disse øvelser til klienten vil både bestå af sekvenser, hvor de på daglig basis kan hjælpe deres nervesystem til ro, og derved understøtte helingsprocessen. Derudover vil der være øvelser, som de kan benytte, hvis/når de oplever overstimulering i deres hverdag. For at undgå gentagne loops af tilbagefald kan det gøre en markant forskel, hvis de med det samme kan hjælpe deres nervesystem tilbage i ro.
.

.
Kom og vær med, hvis du ønsker ny inspiration til at kunne hjælpe ved hjernerystelser og andre tilstande, hvor kroppen har været udsat for traumatisk påvirkning
Kom og vær med, hvis du har lyst til at mødes i et forum, hvor alle spørgsmål er velkomne og hvor der er plads til at dele vores fælles erfaringer
Kom og vær med, hvis du ønsker at mærke, hvordan den biodynamiske indgang kan vække en dyb, blid og kraftfuld terapeutisk proces i mødet mellem stilhed og form, stilhed og storm…
.

.
Praktisk
Kurset strækker sig over 3 dage.
Frederiksberg
15-17 september
27-29 oktober
Kurset på Frederiksberg afholdes i MitraSalen – Sankt Knuds Vej 36, 2. sal – 1903 Frederiksberg
Kurset undervises fredag-søndag kl 9-17
.
Århus
18-20 august
3-5 november
Kurset afholdes i Manuvision – Mejlgade 28, over gården – 8000 Århus
Kurset undervises fredag-søndag kl 9-17
.
Pris: kr. 3.450,-
.
Kurset er åbent for alle med træning/baggrund i biodynamisk kranio sakral terapi eller deltagelse på enten kurset Vores Midtlinje, Vagus eller Træningsforløbet. Kurset giver RAB vedligeholdelsespoints.
Tilmelding: Skriv mail til niklas@kranio-sakral-terapi.dk – ved bekræftelse herfra overføres derefter betaling af depositum kr. 1.450,- til konto: 5471–0001644051
(Resterende betaling af kursusafgift senest 4 uger før kursus. Ved afmelding indtil 2 uger før kursustilbagebetales depositum, minus administrationsgebyr kr. 500. Ved sygdom samt afmelding senere end 2 uger før kursus tilbagebetales kursusafgift, minus depositum. Aflyses kurset af Niklas, tilbagebetales indbetalte beløb.)
Er du økonomisk presset – skriv til mig og så finder vi en rate-model, som passer dig.
.

.
Kh Niklas Patursson