.

.
Anatomy Trains
Principperne bag Anatomy Trains og Tensegrity er uløseligt forbudne og som skræddersyede til hinanden – de er begge mejslet dybt ind i mit behandler-dna. Jeg har derfor valgt at beskrive dem sammen her. Anatomy Trains er ganske enkelt noget af det mest revolutionerende indenfor manuel behandling – det er genialt på en så simpel og selvfølgelig måde, at man kun kan forundres over, at vi ikke altid har kendt til det!
Kort fortalt handler Anatomy Trains om, at der i kroppen findes en række ”linjer”, som har afgørende betydning for kroppens funktion. Disse linjer består af sammenhængende bindevæv, hvori de forskellige muskler ”flyder”. På illustrationerne herunder ses disse bindevævslinjer som blå kæder, der som ubrudte linjer strækker sig over flere led og kropsdele.




.
Hvad er bindevæv?
Vi mennesker består kort og godt af bindevæv – med enkelte andre typer celler hist og pist. Disse andre celletyper er til gengæld i alt væsentligt direkte og afgørende forbundet med og afhængige af bindevævet.
Bindevæv er – som ordet antyder – et væv, som binder sammen. Og det er ikke for meget sagt – for absolut alt væv i kroppen bindes overordnet sammen af dette bindevæv. Det er som et uendeligt finmasket netværk i 3D – hver en krog af kroppen når det ud til, og det er vores primære kommunikationsmekanisme.
Der findes utallige former for bindevæv – lige fra den helt tynde hinde omkring de enkelte muskelfibre til seje, tykke ligamenter. Men det er ikke alt – organerne er bygget op omkring bindevæv, huden er en type bindevæv, blod er bindevæv og sågar knogler er skabt af bindevæv.
En måde at forstå bindevævets altdominerende tilstedeværelse i kroppen er dette billede:
Hvis alt andet væv end skelettet fjernes, vil vi kunne se, at det er et menneske. Hvis alt andet væv end nerver og blodkar fjernes, vil vi kunne se menneskets køn. Hvis alt andet væv end bindevæv fjernes, vil vi kunne se præcis, hvem personen er!
De fleste behandlingsmetoder har altid været meget optaget af kroppens muskler, og har haft meget mindre fokus på det bindevæv, som omgiver ikke bare hele musklen, men ligeledes hver enkelt muskelfiber. Dette kan forekomme paradoksalt, da musklen uanset perspektiv skylder netop bindevævet hele sin trivsel og funktion – det er simpelthen ikke meningsgivende at tale om muskler, uden at inddrage bindevævet. Hvis vores bindevæv er belastet, vil musklen være belastet!
Præcis det samme kan siges om kroppens knogler, nerver og organer – de stjæler ofte de store overskrifter, mens bindevævet er det lærred, som de toner frem på.
.

.
Jeg var så heldig at deltage i flere seminarer med skaberen bag Anatomy Trains, Tom Myers, allerede helt i mit spæde behandlerliv. Jeg har derfor fået disse principper ind med modermælken og har de seneste 15 år benyttet dem dagligt. Det er simpelthen min måde at forstå og læse kroppen på. Og ved behandling ligger bindevævet altid som en allestedsnærværende reference – uanset, hvilken proces kroppen starter op, sker en vital del af den gennem bindevævet.
Anatomy Trains er endnu ikke så udbredt i Danmark, men spreder sig som en løbeild blandt forskellige fag verden over – yoga, dans, fysioterapi, massage og et væld af specifikke grene af manuel behandling finder ny og stimulerende inspiration i denne måde at forstå og arbejde med kroppen på.
.
En behandling med Anatomy Trains
Når jeg arbejder i min klinik, benytter jeg denne viden om kroppens bindevævslinjer som en meget central del af min måde at læse og forstå klientens krop på. På samme vis giver linjerne mig en fantastisk ramme at forstå mine klienters symptomer i – ofte kan især smertetilstande have enddog meget spredte og tilsyneladende uafhængige mønstre. Men med kendskabet til disse bindevævskæder opstår der pludselig logik og sammenhæng i de ellers så diffuse symptomer – de følger ofte præcise mønstre, der til punkt og prikke matcher disse linjer!
Og endelig benytter jeg selvfølgelig også denne forståelse under selve behandlingen. Kendskabet til disse sammenhængende linjer gør, at det er muligt at arbejde på en langt mere effektiv og kraftfuld måde, hvor jeg ikke behøver at jagte de forskellige symptomer, men i stedet kan fokusere direkte på selve årsagen til symptomerne.
Frem for blot at arbejde på f.eks lænden, vil jeg nu kunne inddrage hele bindevævslinjen på bagsiden af kroppen, og derved få et meget mere blivende og mærkbart resultatet. Mange mennesker har store lænde-problemer, hvor selve løsningen til problemet ikke sidder i lænden, men andre steder undervejs på den lange linje, som passerer lænden.
Læg dertil, at flere andre af disse linjer passerer lænden – så kendskabet til bindevævslinjerne giver adskillige indgange til at behandle hvert område i kroppen, og ad den vej nå i dybden på en måde, som arbejde blot med det isolerede symptom-område slet ikke formår.
.

.
Også ved hovedpiner og skulder- og nakkesmerter ser jeg ustandseligt, at en væsentlig del af problematikken ofte stammer fra dele af disse kæder, som ikke længere fungerer optimalt. Ofte opstår smerterne og symptomerne et andet sted end ved selve årsagen, da kroppen uafbrudt prøver at kompensere sig ud af smerterne og den nedsatte bevægelighed.
Ved smerter i den øvre del af kroppen starter jeg i reglen behandlingen ved at arbejde på klientens arme, og efterhånden som arm-linjerne begynder at bedres og forlænges, mærker klienten tydeligt – ofte ret forbløffet – hvordan skulderen, nakken eller hovedpinen af sig selv begynder at bedres og forsvinde. Uden at jeg på noget tidspunkt har rørt hverken skulder, nakke eller hoved!
.
Tensegrity
.

.
Prøv at forestille dig molekylet på illustrationen i 3 dimensioner. Det er meget lig det elastiske molekylelegetøj, som helt små børn elsker at lege med. Når du taber det på gulvet, trykkes det sammen, hopper et par gange og ligger så helt udfoldet og intakt igen. Systemet består af elastiske strenge (tynde på illustrationen), som er spændt ud imellem ikke-elastiske stivere (tykke på ill.) – et sådant system kan kaldes et Tensegrity-system.
Vores krop er et levende, dynamisk Tensegrity-system – muskler, sener, ligamenter og bindevæv udgør et elastisk, sammenhængende spændingsnetværk, mens vores knogler kan betragtes som ikke-elastiske, separate stivere. De elastiske og de ikke-elastiske strukturer påvirker hinanden – denne gensidige, kontinuerlige påvirkning stabiliserer kroppen. Kroppen deltager i alle livets begivenheder – Tensegrity-systemet gør det muligt for os at holde balancen undervejs.
.
Tensegrity i praksis
I praksis fungerer det således: Hvis en udefrakommende kraft ( slag, tryk, vridninger, stræk, rystelser ) påvirker kroppen, absorberes denne kraft ind i HELE det elastiske, sammenhængende spændingsnetværk. Kraften flyder som en trykbølge gennem hele systemet – den lokale påvirkning spredes ud og absorberes af hele kroppen. Jo mere elastisk og fleksibelt systemet er, jo lettere vil det kunne absorbere udefrakommende påvirkninger.
.

.
Forestiller vi os nu, at et område/væv i dette sammenhængende netværk er blevet beskadiget, sker der følgende: Ved en ydre påvirkning flyder kraften som en trykbølge ind i systemet, men i stedet for at flyde gennem hele systemet og herved absorberes, bliver trykbølgen nu pludseligt standset. Et beskadiget område/væv er ikke længere elastisk, og kan derfor ikke lade bølgen flyde igennem – i stedet må området/vævet agere endestation for trykbølgen.
Hele kraften koncentreres og fastlåses nu i dette område/væv. Det allerede beskadigede område/væv svækkes således yderligere. En ond cirkel er startet – det svækkede område/væv vil igen og igen blive endestationen for disse trykbølger. Men da Tensegrity-systemet netop er kendetegnet ved elasticitet og fleksibilitet, vil det hele tiden forsøge at ændre sin struktur for at opretholde den samlede stabilitet.

.
Helheden belastet
Denne tvungne omstrukturering svækker hele systemet. Det organiserer sig omkring et lokalt svækket område/væv, og sælger derved ud af hele systemets elasticitet og fleksibilitet. Dette forklarer, hvorfor f.eks. en skulderskade kan afstedkomme f.eks. lændesmerter og hovedpine – det sammenhængende spændingsnetværk kompenserer for den lokale skade, og denne kompensation får konsekvenser i hele systemet.
Knoglerne udgør det ikke-elastiske “skelet” i Tensegrity-systemet. Faktisk er knogler også elastiske – meget, meget mindre end muskler, sener, ligamenter og bindevæv, men mindre kan også gøre det! Idet Tensegrity-systemet fungerer via gensidig, dynamisk påvirkning imellem “det bløde” (bindevæv, muskler mm) og “det hårde” (knogler), er selv den mindste elasticitet i knoglerne naturligvis vigtig….og så lille er elasticiteten altså heller ikke!!!!
Knoglerne er en del af den levende organisme og som sådan levende/bevægelig. Denne bevægelighed og smidighed kan svækkes ved slag, brud, stræk og vrid og derved påvirkes hele Tensegrity-systemet.
.
Behandling med Tensegrity
Det er muligt at arbejde direkte med dette Tensegrity-system, og dette arbejde kaldes…..Tensegrity. Anatomy Trains og Tensegrity er nært beslægtede – begge tager udgangspunkt i kroppens øjeblikkelige tilstand, og begge arbejder med meget blide, respekterende berøringer.
Under en behandling smelter Tensegrity og Anatomy Trains ofte sammen. Det er, som om de er hinandens forlængede arme – de gør hver især hinanden lidt bedre. Men jeg arbejder også med mere specifikke Tensegrity-teknikker, ofte direkte på knogler, som har mistet deres elasticitet. F.eks. vil tandbøjler næsten altid sætte sig spor i knoglerne, og slag og brud på knogler vil selvfølgelig også påvirke deres smidighed.
Sådanne svækkelser kan afhjælpes med Tensegrity – via bestemte greb og teknikker er det muligt at mærke knoglernes svækkede områder – disse områder ligesom “bobler” på stedet, og er, paradoksalt nok, meget samarbejdsvillige. Selve spændingsopløsningen sker ofte hurtigt og helt udramatisk – knoglen nærmest “sejler” tilbage til bevægelighed og balance. Princippet er det samme ved muskler, sener, ligamenter og bindevæv – når ubevægeligheden er fundet, vil de helt små bevægelser i Tensegrity hjælpe området/vævet tilbage til elasticitet.
.

.
Tensegrity er et fantastisk spændende bekendtskab. De helt simple, og dog meget kraftfulde teknikker er opstået ud fra en dyb forståelse af kroppens egenart. Nyere forskning peger på, at Tensegrity-systemet eksisterer helt nede på celleniveau – de enkelte kropsceller er hver især et komplet Tensegrity-system, og indgår derfra hele tiden i større og større Tensegrity-systemer. At arbejde med Tensegrity er derfor at arbejde med hele kroppen – fra det mindste til det største, og fra det største til det mindste.
.
Q & A
.
Q. Jeg har hørt, at bindevævsmassage er meget smertefuldt?
A: Ja, jeg ved godt, at de fleste har hørt dette om behandling af bindevævet! Og det er også rigtigt, at visse former for bindevævsmassage virkeligt gør ondt – de kan stadig være gode, men ondt gør de. Dette gælder på ingen måde disse behandlinger med Anatomy Trains og Tensegrity. De er faktisk tværtimod rigtigt behagelige at modtage. Her sker ingen direkte massage eller manipulation af bindevævet, men i stedet sker påvirkningen af bindevævet langsomt, blidt og roligt.
.
Q: Er hård bindevævsmassage mere effektiv end blid behandling?
A: Jeg vil formulere det på denne måde – at de gør forskellige ting! Begge retninger har nogle fantastiske og meget effektive redskaber, men de har vidt forskellig effekt på kroppens bindevæv. Så udfordringen består til en start i at finde ud af, hvad du har brug for hjælp til. Når det er klart, er det langt lettere at vælge den mest passende type behandling.
Hård, meget direkte påvirkning af kroppens bindevæv er meget velegnet til at skabe deciderede ændringer af kroppens struktur og kropsholdning. Et meget godt eksempel er faget Rolfing, hvor behandleren traditionelt benytter ret direkte og fysiske manipulationer af bindevævet. På den måde kan kroppens holdningsstrukturer ændres betydeligt og man hjælpes til at få en mere opret, fri og fleksibel kropsholdning.
I modsætning til ovennævnte hårde, fysiske behandling, benytter jeg ved både Anatomy Trains og Tensegrity meget blide, langsomme bevægelser. Jeg lægger mine hænder på bestemte bindevævsområder og afventer herefter, at kroppens egen, iboende reguleringsmekanisme aktiveres. Denne blide, langsomme kontakt opleves rar og tryg, og der er på intet tidspunkt smerter forbundet med behandlingen.
.
Q: Hvornår vil denne type behandling være oplagt at benytte?
A: Jeg benytter ofte disse redskaber, når min klient har smerter, som indikerer vedvarende muskelspændinger. Især Anatomy Trains er ret fantastisk til at komme til bunds i den slags problematikker. Når vi har lokale smerter, mister vi ofte fornemmelsen af, at alle dele af kroppen er forbundet – vi mærker simpelthen det smertefulde område som isoleret og kronisk belastet.
Anatomy Trains er specielt effektivt, fordi man ved hjælp af disse sammenhængende bindevævskæder pludselig får mulighed for at arbejde på nogle strukturer, som ikke i sig selv giver smerter, men som er årsag eller element i de lokale smerter. F.eks kan skuldersmerter have deres årsag i problematikker i armene eller rygsøjlen. Hvis jeg kun arbejder lokalt på selve skulderen, vil jeg aldrig kunne finde eller løse selve årsagen til skulderens problemer.
Hvis jeg derimod benytter disse kæder, har jeg i stedet mulighed for at arbejde på de områder, som er den egentlige kilde til skulderens smerter eller nedsatte bevægelighed. Dette giver naturligvis helt anderledes dybe og ikke mindst blivende resultater. Frem for blot at lindre symptomstedet, kan jeg nu skabe en direkte korrektion af symptomernes årsag. En del af behandlingen vil ofte foregå mange andre steder end ved netop skulderen, men så længe målet nåes, vil de fleste af os være mindre interesserede i vejen til målet!
.