.
Hvad er Piskesmæld?
Piskesmæld (Whiplash) opstår typisk i forbindelse med en pludselig kraftpåvirkning, hvor halsens bløddele forstrækkes. Det er en art forstuvning, hvor både muskler, ledbånd og ligamenter påvirkes og belastes. Endvidere kan der opstå en forstrækning af den hinde, som omgiver selve rygmarven, da visse af nakkens muskler har fibre direkte forbundet til denne hinde. Dette kan forklare nogle af de reaktioner fra nervesystemet, som mange med piskesmæld oplever.
Piskesmæld kan opstå ved en række uheld. Det mest kendte er trafikuheld, hvor påkørsel enten forfra, bagfra eller fra siden kan udløse et piskesmæld. Men også fald og andre typer ulykker kan afstedkomme piskesmæld. Alt efter kraftpåvirkningens retning, kan både forside og siden af halsen belastes, ligesom nakken i langt de fleste tilfælde påvirkes.
Det kan være svært at diagnosticere et piskesmæld, da hverken røntgen, scanninger eller blodprøver som regel afslører tydelige ændringer. Så i alt væsentligt vil diagnosen oftest være baseret på symptombilledet. Mange oplever at få piskesmæld som en arbejdsskade og der kan i forlængelse af skaden følge et længere forløb for at få bestemt evt. méngrad samt erstatning for tabt arbejdsevne, svie og smerte.
.
Symptomer
Symptomerne på piskesmæld kan variere meget, men der er dog en række kardinalkendetegn. Typiske symptomer er nakkesmerter, hovedpine, stivhed i nakken og nedsat bevægelighed af nakken eller smerter ved bevægelse af nakken. Desuden oplever mange svimmelhed, træthed, påvirkning af synet, nedsat koncentrationsevne og hukommelse, smerter mellem skulderbladene og/eller lænden, kæbesmerter og en generel følelse af utilpashed.
Man kan ikke umiddelbart se, om et menneske har været udsat for et piskesmæld – hvilket ofte gør situationen endnu værre for vedkommende. For andre mennesker forstår det ikke. Forstår ikke, hvorfor de dog ikke snart er kommet sig efter uheldet, og derved er tilbage i normal funktion.
Igen og igen hører jeg fra mine klienter, at selv ikke deres nærmeste kan forstå dem. Og det efterlader den piskesmældsramte i en uophørlig konflikt – de ser sunde og raske ud, og verden behandler dem derfor således, alt imens de er ved at brænde sammen indvendig pga de mange symptomer, som raser i dem.
.
Behandling piskesmæld
Et særkende ved piskesmæld er, at den piskesmældsramte er særdeles sensitiv i forhold til behandling. Både muskelvæv, bindevæv og ikke mindst hjernevæv er hårdt medtaget, og derfor hypersensitivt. Ofte fortæller den piskesmældsramte, at de ikke har været dem selv siden uheldet indtraf – hvad enten der var tale om et trafikuheld, eller en anden voldsom fysisk påvirkning. Kroppen har ganske enkelt ikke formået at hele og reparere sig efter episoden, og symptomerne varer ved.
Kranio sakral terapi er efterhånden ret kendt som værende effektivt ift piskesmæld og dets følgegener. Og også her gælder det, at efter jeg begyndte at benytte biodynamisk kranio sakral terapi´s principper har oplevet at kunne hjælpe mine klienter markant bedre end tidligere. Biodynamisk kranio sakral terapi er så blidt og skånsomt, at det på meget mærkbar vis kan starte helingen og bedringen op. Det er, som om kroppen siger: “Endelig, endelig – endelig kan vi komme ned i dybden og lade muskler og nervesystem falde til ro – uden at re-aktivere muskler og nervesystem.”
Og det er i mine øjne nøglen – at behandlingen med biodynamisk kranio sakral terapi ikke konfronterer tilstanden. I stedet lader den kroppens egen regulering træde i forgrunden – dén har i sig skabelonen og strategien for bedringen. Kroppen er simpelthen skabt til i enhver situation at søge mod størst mulige balance – dette gælder naturligvis også, når den er kommet til skade. Enhver udefrakommende belastning opstarter denne medfødte impuls – kroppen handler altid intelligent og effektivt i forhold til de givne omstændigheder. I det lys er det kun såre naturligt, at vi som behandlere prøver at understøtte denne impuls.
.
Q & A
.
Q: Hvad er piskesmæld?
A: Jvf afsnit Hvad er piskesmæld? øverst på denne side.
.
Q: Er piskesmæld farligt?
A: Jeg vil ikke kalde det farligt. Men det kan bestemt have konsekvenser, og som sådan have en stor indflydelse på alle dele af den piskesmældsramtes liv. Graden af påvirkningen ved uheldet betyder selvfølgelig meget for, i hvor høj grad man påvirkes. For nogle er symptomerne relativt stilfærdige og forbigående, mens de hos andre er voldsomme og vedvarende.
Som ved en række andre tilstande, betyder håndteringen af piskesmældet meget. Hvorvidt man får hjælp til at komme sig over dets følger, og endvidere, hvorvidt man giver kroppen mulighed for at komme sig over piskesmældet.
.
Q: Hvor længe varer symptomerne?
A: Igen – det kommer helt an på belastningen ved selve uheldet samt den efterfølgende reaktion ift at give sig selv mulighed for at restituere og reparere. For nogle klinger symptomer ret hurtigt af – de er måske ømme i nakken og lidt svimle et par dage, og siden bemærker de ikke noget til nogle symptomer. For andre er forløbet markant anderledes og de plages længe efter af følgerne. Kroppen kan udføre de utroligste ting, men den er nogle gange afhængig af hjælp og ikke mindst er den afhængig af, at den får nogle gunstige omstændigheder til at udføre sit arbejde i.
Mange oplever, at de efter en vis tid kommer sig godt. De konstaterer, at så længe de ikke belaster dem selv for meget, mærker de ikke noget til symptomerne fra piskesmældet. Til gengæld vil nogle af disse symptomer ”vågne”, hvis de i en periode presses, stresses eller belastes ud over deres grænser. Så er det, som om de ellers vel overstående symptomer giver sig til kende igen, blusser op. På den måde kan symptomerne i en vis forstand bruges som pejlemærke for, hvorvidt de har en dagligdag, som stemmer overens med deres ressourcer.
.
Q: Kan man komme sig fuldstændigt over et piskesmæld?
A: Ja, det er min erfaring efter mange års behandling af netop piskesmæld. Når det er sagt, er det meget ofte den ovenfor beskrevne mekanisme, som er bestemmende for, om de har symptomer. Altså, at så længe de holder sig indenfor kroppens kapacitet og ressourcer, mærker de intet. Men – hvis de overskrider denne grænse, vil de atter mærke resterne fra piskesmældet.
.
Q: Hvor mange behandlinger behøver jeg?
A: Det kommer helt an på graden af symptomer samt de omstændigheder, som er til stede for at kroppen kan hele. Når det er sagt, gælder et meget interessant fænomen her – nemlig, at jo bedre jeg har det, jo flere ressourcer har jeg naturligvis også til rådighed. Det vil sige, at hvis en del af smerterne kan afhjælpes, vil det være meget lettere at undgå overbelastning. Og en følge af dette er, at reparationen sker endnu hurtigere.
Så i en vis forstand kan man sige, at det hele tiden bider sig selv i halen – enten kører spiralen af bedring opefter og forøger mine ressourcer, eller også kører den nedefter og dræner mine ressourcer. I dét lys kan det være en rigtig god investering at få hjælp til at komme sig over piskesmældet. På mange plan.
.
Q: Kan jeg få erstatning efter mit piskesmæld?
A: Rigtigt mange kan! Det har selvfølgelig betydning, under hvilke omstændigheder uheldet skete, samt hvilken méngrad, der er til sted efter piskesmældet. Hvis uheldet er sket i arbejdsmæssig kontekst, vil forsikringen fra arbejdsgiver meget ofte dække – det kan både dreje sig om bevilling af behandlinger og om egentlig erstatning.
Det er forskelligt, hvordan de forskellige forsikringer dækker ift behandlinger. Nogle bevilliger kun behandling hos fysioterapeuter og kiropraktorer, mens andre giver mulighed for at vælge en anden form for behandling. Jeg har selv gennem årene haft mange klienter med piskesmæld, som har fået dækket deres behandlinger hos mig af deres forsikring.
.