.
Hvad skyldes svimmelhed?
Svimmelhed rammer så utroligt mange mennesker – den er blandt de lidelser, som jeg oftest kontaktes angående. Det er en tilstand, som med mindre man selv har oplevet den, er det svært at forestille sig, hvor invaliderende den egentlig er. Mens det står på, er hele ens liv farvet af denne massive påvirkning. Man undes ingen hvile eller restitution, og det koster ekstremt mange kræfter overhovedet at stå dagen igennem. Gennem årene er det blevet klart for mig, at årsagen til denne tilstand kan være mange – og de er ofte komplekse.
Når det er sagt, er der dog visse tendenser, som jeg ser som gennemgående. Èn af dem er, at svimmelhed er ofte en art stressmelding. At kroppen og nervesystemet ikke magter at bearbejde og processere alle de inputs, som den dagligt bydes. Meget typisk hænger det sammen med vores tempo her i livet. Det kan være arbejdsmæssigt, men også tilværelsen i al almindelighed.
Allevegne udsættes vi for ufattelige mængder af stimuli – lyde, synsindtryk, bevægelser, trafik, pc/tv/mobil/tablets mm. Alle disse inputs registreres af nervesystemet og skal som sagt processeres – hvad enten de når vores bevidsthed eller ej. Det er min erfaring, at svimmelhed er en af de første strategier, som kroppen benytter til at melde, at nu er der altså for mange bolde i luften.
Svimmelhed II
Øjnene er helt centrale for vores balanceevne. De er direkte neurologisk forbundet med balancecentret i det indre øre. Derfor kan problemer med synet også i udstrakt grad forårsage svimmelhed og en hel række følgegener. Hvis du er oplever svimmelhed, er det en rigtig god idé at opsøge enten øjenlæge eller optiker, og på den måde sikre dig, at dine øjne fungerer godt.
Endvidere er svimmelhed ofte et symptom ved ubalancer i vores organsystem. Vores organer er helt fundamentale for vores trivsel og optimale funktion, men mange mennesker lever med kronisk belastede organer – det kan være fordøjelsesorganerne, men tit er svimmelhed også en tro følgesvend ved ubalancer i lever, galdeblære, hjerte, nyrer mm. I disse tilfælde er den ofte blot et blandt flere symptomer og derfor aftager svimmelheden først, idet organet begynder at fungere bedre.
Endelig skal gamle skader, operationer, fald, forstuvninger og nyt/gammelt arvæv også nævnes som en meget hyppig årsag til svimmelhed. De kan ligge mange år i dvale og så enten langsomt eller pludseligt bryde frem – forårsaget af stress, sygdom, et forkert løft, en ny skade, operationer eller simpelthen som en konsekvens af, at kroppen ikke længere formår at kompensere for den belastning, som har været latent til stede længe. Hjernerystelser og piskesmæld kan ligeledes medføre svimmelhed – for nogle kun forbigående, mens andre rammes af voldsom og vedvarende svimmelhed.
.
Svimmelhed symptomer
Svimmelhed kan have mange forskellige udtryk. Nogle oplever det, som om de selv snurrer rundt, mens andre oplever verden omkring dem snurrende rundt. Andre igen mærker en gyngen – enten inde i dem selv eller at verden er gyngende. Atter andre rammes af momentan svimmelhed, idet de rejser sig op, vender sig i sengen, drejer hovedet eller kigger et bestemt sted hen.
Som nævnt er øjnene linket til vores samlede balancesans og mange kan simpelthen mærke, at deres svimmelhed stammer fra belastning af synet. De bliver svimmel, hvis de bruger øjnene for længe eller for intenst, hvis lyset er skarpt eller skiftende, eller hvis de f.eks i bil eller tog udsættes for hurtigt skiftende synsindtryk.
For mange indebærer svimmelheden yderligere andre symptomer – kvalme, hovedpine, træthed, koldsved, tryk i hovedet og nakkespændinger er blandt de hyppigste. Også varigheden af svimmelheden kan variere – fra pludselig svimmelhed til en mere konstant og vedvarende fornemmelse. Nogle oplever kun at være svimmel ifm bevægelse, mens andre kan ligge fuldstændig i ro og være svimmel.
.
Svimmelhed behandling
Som beskrevet ovenfor, kan svimmelhed opstå af mange grunde. Derfor kan behandlingen også være meget forskellig. Et meget væsentligt aspekt er for mig vores indledende samtale. Den giver mulighed for at kortlægge et evt. mønster bag svimmelheden, og ad den vej kunne målrette behandlingen mod den egentlige årsag.
Som regel vil enten klientens samlede historik eller deres samlede symptombillede give nogle vigtige og ret præcise indikationer af årsagen. Når den del er blevet tydelig, tager jeg med mine hænder kontakt til kroppen for at mærke, om den bekræfter min antagelse. Dette mærkes ved at kroppen opstarter en reguleringsproces, som det så er min opgave at understøtte med mine hænder.
Ved behandling af svimmelhed er der endvidere altid en række bestemte strukturer, som jeg undersøger. Da vores balancesans primært vedrører øjnene, buegangene i ørerne og vores fødder, vil jeg i forbindelse med behandling altid sikre mig, at disse områder fungerer tilfredsstillende. Så samlet vil behandlingen tage afsæt i det mønster, som vores indledende samtale har tydeliggjort samt vurdering af de primære balancestrukturers funktion.
Det er min erfaring, at hvis mønstret bliver læst præcist, vil effekten af behandlingen stort set altid være mærkbar med det samme. Hvis årsagen adresseres, er kroppen fantastisk til at korrigere sig hurtigt – den behøver ikke en stribe behandlinger for at påbegynde denne proces. Det betyder ikke nødvendigvis, at en enkelt behandling får alting til at falde på plads. Men det betyder, at hvis vi har arbejdet på den egentlige årsag, vil det kunne mærkes med det samme.
.
Hvad skyldes virus på balancenerven?
Virus på balancenerven har alle dage været en kontroversiel diagnose. Dette skyldes ikke mindst, at mange læger selv tilkendegiver, at den langt hen ad vejen udspringer af uvished ift den egentlige årsag. Mistanken er, at der findes en betændelsestilstand i balancenerven og at denne betændelse skyldes en virus.
Når denne betændelse opstår, forstyrres impulserne fra balanceorganet i det indre øre til hjernen. Dette oplever hjernen som dysfunktion af balanceorganet og svimmelheden opstår i forlængelse af disse ukoordinerede signaler.
.
Symptomer virus på balancenerven
En pludselig, intens, roterende svimmelhed – som om man selv eller verden omkring spinder i en karussel. Kvalme og opkastning opstår ofte ifm denne kraftige svimmelhed, ligesom øjnene for mange også bliver påvirket. Symptomer forværres i reglen ved bevægelse og i særdeleshed ved hurtige bevægelser af hovedet, da buegangene netop formidler bevægelse af hovedets stilling til hjernen.
Tilstandens varighed kan gå fra få dage til nogle uger – i sjældne tilfælde i op til flere måneder. Intensiteten er hos langt de fleste værst i starten.
.
Behandling af virus på balancenerven
Mine behandlinger af virus på balancenerven har bekræftet det lidt diffuse omrids af lidelsen. Med det mener jeg, at jeg gennem tiden har kunnet hjælpe mange med netop denne diagnose – hvilket for mig bekræfter, at diagnosen ofte stilles i mangel af bedre diagnose.
Jeg har oplevet mange forskellige årsager til denne pludselige, kraftige svimmelhed. Hos en del har det handlet om organerness funktion, mens den øvre nakke har været omdrejningspunkt for andre. Endelig har jeg konstateret denne roterende svimmelhed som et velkendt symptom i forbindelse med både hjernerystelse, piskesmæld og andre fysiske traumer.
Det er med andre ord min erfaring, at virus på balancenerven meget ofte handler om noget helt andet end en virus eller betændelse. At symptombilledet kan være meget ens, men at årsagerne kan være tilsvarende forskellige.
.
Generelt om svimmelhed
Som ved alle andre lidelser/sygdomme – kontakt din læge. Svimmelhed kan som sagt have mange årsager – blandt disse er også alvorlig patologi ( forhøjet blodtryk, tumorer, forkert medicinering mm) og løse ørekrystaller / øresten. Ved sidstenævnte vil din læge ofte kunne korrigere tilstanden ved at tage dig gennem en sekvens af bestemte bevægelser (Epleys manøvre).
.
Q & A
.
Q: Hvorfor oplever jeg svimmelhed?
A: Der kan være utroligt mange årsager til svimmelhed. Nogle af dem kan være relativt uskyldige og forbigående, mens andre har deres afsæt i alvorlige tilstande som sygdomme og medicin. Derfor er det altid mit råd, at du opsøger læge, hvis du oplever svimmelhed! Jeg har gennem årene arbejdet rigtigt meget med svimmelhed og har derfor set utallige årsager ligge til grund for svimmelhed. Blandt disse er:
Øjenproblemer – Hjernerystelser – Piskesmæld – Nakkespændinger – Migræne – Fodstilling – Fordøjelsesproblemer – Stress – Angst – Operationer – Gamle skader og arvæv – Forhøjet blodtryk – Medicin (både fejlmedicinering og som ”normal” bivirkning ved især kombinationer af medicin) – Kæbeproblematikker – Dårligt tilpassede briller eller kontaktlinser – Organproblemer – Chok – Rygproblemer og meget, meget mere…
.
Q: Hvad hjælper mod svimmelhed?
A: I forlængelse af ovenstående liste over mulige årsager, er det væsentligt at kortlægge årsagen til svimmelhed. Hvis man kan finde den, kan behandlingen målrettes mod at korrigere denne årsag. Som det fremgår, vil nogle af disse kræve din læge ind over, mens andre vil kunne løses i andet regi. Som sagt har jeg arbejdet med svimmelhed i mange år og har derfor mange oplevelser af, at biodynamisk kranio sakral terapi kan være et godt redskab. Men igen – det kommer an på årsagen.
.
Q: Hvor mange behandlinger skal der til?
A: Det varierer, men som udgangspunkt er det min erfaring, at hvis jeg kan hjælpe, vil du mærke tydelig ændring relativt hurtigt – for mange betyder det ved første behandling. Der vil ofte skulle mere end 1 behandling til for at regulere selve årsagen, men for de fleste gør det en meget stor forskel, at de nu endelig mærker, at svimmelheden ændrer sig og bedres. Den slags oplevelser gør det altid lettere at affinde sig med, at man måske behøver yderligere behandling!
.
Q: Hvad er virus på balancenerven?
A: Virus på balancenerven er en diagnose, som tager afsæt i, at svimmelheden skyldes af betændelsestilstand i balancenerven. Man mistænker en virus for at ligge bag, men selve virusinfektionen påvises sjældent. Symptomerne på virus på balancenerven er en voldsom, pludselig svimmelhed – som om man selv eller omgivelserne befinder sig på en karrusel. Der vil ofte være markant kvalme og hos nogle endvidere opkast i begyndelsen.
.
Q: Kan virus på balancenerven kureres?
A: Denne diagnose er som sagt omgivet af en vis mystisk, da den egentlige virus ikke er kortlagt. Derfor handler virus på balancenerven for mig mest af alt om de symptomer, som er til stede. Hvis det ses i dette lys, er mit svar klart: Ja, det kan ofte afhjælpes.
Jeg har haft rigtigt mange med diagnosen virus på balancenerven og mange af dem har oplevet, at behandlingen hjalp dem markant. Dette øger egentlig kun forvirringen om denne diagnose – for hvis det drejer sig om en virus, vil det være meget mærkeligt, hvis en times blid kropsbehandling skulle få denne virus til at forsvinde. Men det er ikke det væsentlige – for mig er bundlinjen, at mange finder hjælp til denne stærkt invaliderende tilstand.
.
Q: Hvordan føles nakke svimmelhed?
A: Som jeg beskriver i afsnittet om nakken, er den på mange måder en kroppens flaskehals. Utroligt mange vitale funktioner har direkte relation til nakken, og derfor vil større nakkeproblemer naturligvis kunne udløse mange forskellige symptomer. Svimmelhed pga nakken er meget ofte relateret til enten synet eller ændringer af hovedets stilling. Med det mener jeg, at svimmelheden især aktiveres, når øjnene bruges eller hovedet bevæges.
Der sidder helt oppe ved kraniekanten en stribe små muskler (de sub-occipitale muskler). Disse muskler er direkte forbundet til dels øjnene og balancecentret i det indre øre. Dette system kaldes under ét Den Vestibulo-Oculære Refleks. Den fungerer som en samlet helhed, hvor alle stimuli skal koordineres af hjernen. Dette betyder, at hvis jeg har problemer med enten øjnene, balancecentret i det indre øre eller disse sub-occipitale muskler i den øvre nakke, vil hele balancesansen naturligvis påvirkes, og svimmelhed vil ofte være resultatet. Dette er en af grundene til, at nakken så direkte kan udløse svimmelhed.
En anden årsag kan være, at en meget væsentlig del af hjernens blodtilførsel kommer fra de vertebrale arterier. Disse blodkar, som fører frisk, iltet blod til hjernen, løber gennem tværtappene på nakkens hvirvler. Hvis nakken ikke fungerer godt pga fejlstilling eller muskelspændinger, kan denne blodforsyning påvirkes.
.